Джина Хаспъл

Жена оглави ЦРУ за първи път в историята (СНИМКИ)

Ветеранът таен агент Джина Хаспъл получи одобрение да бъде назначена като директор на ЦРУ в сряда, с решителен вот на сената, независимо от участието й в изтезания от началото на 2000 г.

„Джина Хаспъл е най-квалифицирания човек, когото президентът може да избере да застане начело на ЦРУ, и най-подготвения кандидат в 70-годишната история на агенцията,” каза Ричард Бър, председателят на комисията по разузнаването.

„Тя действа морално, етично и законосъобразно през цялата си 30-годишна кариера и е правилният човек, който да поведе ЦРУ към несигурното и пълно с предизвикателства бъдеще.”

Решението на Сената предизвика неодобрение сред правозащитни организации

Назначаването на Хаспел показва, че американските власти се отнасят с търпимост към изтезанията, се казва в публикувано заявление на представители на правозащитната организация „Хюман райтс уоч“ и Американския съюз за защита на гражданските свободи.

Изслушването на Джина Хаспъл беше съпроводено с протести на защитници на човешките права. Част от активистите бяха изведени от охраната

„Срамно е, че Джина Хеспъл е одобрена“, написа в социалната мрежа „Туитър“ изпълнителният директор на „Хюман райтс уоч“ Кенет Рот. Той отбеляза, че като се има предвид, че американските власти така и не признаха, че изтезанията по време на управлението на Джордж Буш младши са били престъпление, то сега имаме директор на ЦРУ, който е ръководел изтезанията и е помагал да се укриват“. Според правозащитната организация назначаването на Хеспъл застрашава националната сигурност.

Активистка призовава за затваряне на затвора в Гуантанамо

Друг правозащитник от Американския съюз за защита на гражданските свободи възмутено отбелязва, че „за първи път в историята на САЩ начело на ЦРУ ще застане човек, който е участвал в изтезания“. Според него Хеспъл е „черна страница в американската история“ и трябва да понесе отговорност за действията си.

В публикувани по-рано доклади на „Хюман райтс уоч“ се посочват данни, че Хаспъл е ръководила изтезанията на заподозрени в тероризъм в началото на 2000. След терористичните атентати от 11 септември 2001 г. тя е ръководела един от тайните затвори на ЦРУ в Тайланд.

- реклама -