Жена на министър във Великобритания е по-богата от кралицата, разследват я

Хората във Великобритания са свикнали да бъдат управлявани от потомствени богаташи, но състоянието на семейството на финансовия министър Риши Сунак успя да изненада всички.

Оказа се, че жена му Акшата Мурти притежава акции в различни компании, които са оценени на 430 млн. паунда. За сравнение – парите, с които разполага британската кралица Елизабет II, са 350 милиона.

Акшата е дъщеря на един от най-богатите бизнесмени в Индия.

сн Фейсбук

Оказа се, че финансовият министър Риши Сунак не е декларирал нейната значима бизнес дейност, която се простира из целия свят. Според английското законодателство за избягване на конфликт на интереси той е трябвало да декларира това още с назначаването си на поста през февруари.

Но 40-годишният политик се е ограничил само до нейна собственост върху малка, базирана във Великобритания фирма за рисков капитал, явно смятайки, че останалият ѝ бизнес по света не може да го постави в уязвима позиция при изпълнение на служебните задължения.

Разследване на вестник “Гардиан” обаче показа, че това не е точно така. Акшата Мурти притежава дялове в няколко бизнеса на своя баща Нараяна Мурти, смятан за основател на IT сектора в родината си и често наричан индийският Стив Джобс.

Високотехнологичната му компания Infosys има няколко договора с британски правителствени структури, в които работят хиляди служители, и съвместни инвестиции в Индия с гиганта “Амазон”. Освен това съпругата пряко участва в поне още пет фирми, свързани с Англия.

Джейми Оливър

Сред тях е съвместно дружество с прочутия готвач Джейми Оливър за индийска верига от ресторанти и компания, доставяща униформи на колежа “Итън” във Великобритания. Срещу половин милион паунда тя е купила и 5% от акциите на International Market Management – дружество, което прекарва инвестициите си от Великобритания в Индия през дъщерна фирма на остров Мавриций с цел намаляване на данъците.

Всичко това даде повод британската опозиционна Лейбъристка партия да поиска от правителствения надзорен орган по въпросите на етиката да провери Риши Сунак дали е нарушил министерския кодекс.

До момента той и съпругата му не са коментирали журналистическите разследвания за тяхното богатство. От финансовото министерство съобщиха, че Сунак е спазил много точно процедурите и не той е решил какво да се декларира, а независими съветници и държавни служители, които контролират процеса.

Дори надзорният орган да открие нарушения в декларацията му за конфликт на интереси, това няма да доведе до някакво автоматично наказание за него, а ще е необходимо решение на премиера по въпроса.

- реклама -