Желязков: В момента сме в условия на президентска република

Желязков: В момента сме в условия на президентска република. Да има редовно правителство не е просто самоцел.

Преди вторник всички коментари за това какъв ще

е резултатът от срещата между ГЕРБ и ПП

ще са силно пресилени. Това заяви зам-.председателят на НС от ГЕРБ Росен Желязков пред БНТ.

Добре е, че се стигна до момент, в който да си говорим нормално и конкретно – по теми, които вълнуват обществото, добави той.

„Този парламент започна трудно –

там се бяхме окопали в първия ден с избора на председател. След това сякаш всичко се отпуши, парламентът започна да работи много интензивно. Да има редовно правителство не е просто самоцел, залогът е това дали ще има парламент“, каза той.

Според Желязков служебното правителство се справя добре, но ако няма редовно,

президентът ще разпусне парламента.

„ПП идват на тези разговори с ясно сложени на масата 16 точки. По голяма част от тях имаме пълно съвпадение. Въпросът е как тази система от 16 виждания ще се хармонизира с понижаването на бюджетния дефицит, но това също предстои на разговора“, коментира Желязков.

Според него отиването на предсрочни избори догодина ще ни изправи пред същото положение, в което сме и в момента, но и на фона на предстоящия местен вот. По думите му нова предизборна кампания

ще е посветена на лозунга „кой е виновен“.

„Разговорът ще мине през това какво ще се подкрепи и това ще е темата, която във вторник може би ще даде лицето на следващите разговори, защото досега слушахме какво няма да се подкрепя. Топката е в полето и на президента, и на парламентарните групи“, посочи той.

По думите му в момента сме в режим на президентска република и правителство, което не може да бъде свалено от парламента

и това илюстрира разочарованието на хората.

„Конституционните модели се променят през 3-4 десетилетия, така че някой ще каже, че е дошло време нашата Конституция да бъде променена и по тези въпроси не трябва да се крием“, отбеляза Желязков.

- реклама -