Желязков: Минеков няма никакви основания да отнеме централата на ГЕРБ в НДК

По отношение на ползването на 16 и 17 етаж на административната сграда към НДК искам да изнеса няколко факта.

Това е сграда, която е частна държавна собственост от 2010 г. и същата се управлява от областния управител.

Тя не принадлежи към капитала на търговското дружество НДК, респективно няма никакво касателство с принципал министъра на културата, който и да е той.

Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента депутатът от ГЕРБ Росен Желязков по повод заканите на служебния министър на културата Велислав Минеков да отнеме централния офис на партията в НДК.

,,ПП ГЕРБ, като парламентарно представена партия по смисъла на Закона за политическите партии, има право да получи от държавата чрез областния управител след решение на МС офиси за осъществяване на своята дейност.

Така в началото на тази година, след решение на МС, със заповед на областния управител и договор за учредяване правото на ползване, 16 и 17 етаж се ползват за срок до 10 години. Този договор е вписан в Имотния регистър“, уточни още той.

Какви са основанията за прекратяване на такъв договор? Тези основания са за всички политически партии, които имат парламентарна група в Народното събрание.

Първо, това са изрични основания, предвидени в закона и само при тяхното настъпване може да бъде прекратен такъв договор, който има вещен характер за право на ползване – неплащане на експлоатационни разходи, преотдаване или преотстъпване на помещенията на трети лица, извършване на търговска или стопанска дейност, както и ако партията вече не е в парламента.

Нито едно от тези основания не са налице, за да може който и да е да си позволи да всява внушения за това, че предстои или се кани да пристъпи към действия за освобождаване на помещения, предоставени на политическите партии по реда на закона, разясни пред медиите Желязков.

- реклама -