желирани мечета

Желираните мечета станаха на 100 години

Днес се навършват точно 100 години от създаването на германската компания „Харибо“, известна по цял свят с желираните си гумени мечета.

На 13 декември през 1920 г. сладкарят Ханс Ригел от Бон регистрирал в търговската палата своето ново предприятие – фирмата „Харибо“. В името е използван акронима от първите две букви на имената му и на града Бон.

сн. БГНЕС

Днес „Харибо“ е сред най-познатите германски брандове в света, пише „Дойче веле“.

Всичко започнало в малка кухня в задния двор на къщата, закупена специално от Ригел. По професия сладкар, той работил в продължение на 5 години в цех за бонбони, а после няколко години бил партньор в сладкарска компания.

Освен собственика, в самото начало единствен служител във фирмата била съпругата му Гертруд Ригел. Тя разнасяла с велосипед продукцията до домовете на клиентите си.

сн. БГНЕС

В момента в цял свят за семейната фирма работят 7 000 човека, а годишният оборот възлиза на около 2,8 млн. евро.

Известното златно желирано мече Ханс Ригел измисля през 1922 г., наричайки новото си произведение „Танцуващите мечета“.

сн. БГНЕС

По онова време по панаирите танцуващите мечета са били често срещана гледка и изнасяли представления пред посетителите. Именно по време на такъв панаир на Ханс Ригел му хрумнала идеята да започне производството на мечета от плодов сок.

Няколко години по-късно в асортимента на фирмата се появили лакрицовите пръчки и други сладкиши.

През 1930 г. във фирмата вече работели 160 човека, а през 1933 г. в Бон е пусната в експлоатация новата сграда на фабриката.

сн. БГНЕС

Ханс Ригел умира през 1945 г. – малко след края на Втората световна война. Две години по-късно производството на гумени мечета възобновяват синовете му, успели да се завърнат от плен

- реклама -
Flashlight gif 640×90