наводненията

Жегите и наводненията ще се увеличат в градовете до 2050 г.

Само за 30 години заплахата от горещини, крайбрежни наводнения, сривове в енергийните системи и недостиг на вода и храна ще се увеличи драстично в градовете по света, ако не бъдат взети адекватни мерки за ограничаване на емисиите на парниковите газове, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от ново изследване.

Проучването е осъществено по поръчка на международната организацията С40 Ситис, обединяваща водещи градове по света и ангажирана с борбата срещу климатичните промени.

Изследването е направено от консорциума „Urban Climate Change Research Network“ (UCCRN) със седалище в Ню Йорк. За целите му специалистите са анализирали данни за над 2500 града и са прогнозирали вероятните бъдещи условия, ако парниковите емисии продължат да се увеличават с настоящите темпове.

Проучването показва например, че в наши дни над 200 милиона души в 350 града по света три месеца годишно са изложени на непоносими горещини със средни дневни температурни стойности, достигащи 35 градуса Целзий.

Ако не бъдат взети адекватни мерки за разрешаване на проблема с парниковите газове, експертите прогнозират, че до 2050 г. над 1,6 милиарда души в 970 града ще бъдат принудени да понасят подобни условия. Броят на хората, които живеят в бедност и същевременно понасят „брутални“ жеги, обикновено без климатици, ще се увеличи десетократно, предупреждават учените.

Наред с мерките за намаляване на емисиите на парникови газове, градовете могат да предприемат действия, насочени директно към рисковете. В Сеул например е отстранена оживена централна улична артерия и е осигурен достъп на река. Резултатът – понижаване на топлината в града с половин градус Целзий. В столицата на Република Корея освен това са засадени над 16 милиона дървета и са създадени специални места за разхлаждане, които могат да се използват при липсата на климатици.

Изследването показва още, че борбата на града домакин Кейптаун с недостига на вода в резултат на сушата ще продължи активно. Достъпът до вода на над 650 милиона души в 500 града, сред които Сао Пауло и Техеран, се очаква да бъде ограничен до 2050 г.

Много засегнати от този проблем градове планират въвеждането на лимит за дневно потребление на вода – 200 литра на човек в Лос Анджелис, например, и 155 литра в Мелбърн. Заради сушата в Кейптаун вече е въведен дневен лимит от едва 50 литра.

По данни на Американския геоложки институт средностатистическият жител на САЩ използва най-малко 300 литра вода дневно.

Специалистите прогнозират още, че до средата на века над 800 милиона души в 570 крайбрежни града ще бъдат изложени на риск от наводнения в резултат на екстремни климатични проявления и покачване на морското равнище. Сериозните наводнения представляват заплаха и за локалните енергийни системи.

Източник: БТА

- реклама -