Жега в НС: Газова криза, анти-ковид мерки и минус един депутат

Жега в НС: Газова криза, анти-ковид мерки и минус един депутат. От първия ден на управление на кабинета Петков до днес цената на газа скочи с 82,2%. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в декларация от парламентарната трибуна.

Toй цитира думи на началника на политическия кабинет

на премиера Лена Бориславова, че България ще получава 4 пъти по-евтин газ от европейските борси. Цената обаче не само, че не била 4 пъти по-евтина, а увеличението за последните 5 месеца е 69,7%, тъй като цената е скочила от 109,88 лв. на 186,47 лв. За юли увеличението е 32% и е било съобщено 12 дни след началото на месеца, в разрез със закона.

По думите му това нарушение на закона не се прави за първи път

– март, май и юни също се е случвало да се обявява цената със задна дата.

„Първото нещо, което направиха, е да съсипат „Булгаргаз“. От най-стабилното предприятие към края на миналата година с 99 млн. лв. печалба към днешния ден има близо 400 млн. лв. задължения, гласувана допълнително държавна гаранция от 150 млн. евро в държавния бюджет и Бог знае колко загуби, ще ги видим със служебния кабинет“, заяви Добрев.

Според него целта е била да се върнат посредниците.

„Още от първия ден на смяната на Николай Павлов в началото на февруари, до сега газ се купува от посредници с комисионни с над 100 млн. лв. на месец по-висока цена“, каза той.

Добрев посочи и, че в Закона за държавния бюджет е гласувано отпадане на акциза върху газа, който е в размер на 0,60 лв. на мегаватчас, но компенсацията е нищожна в размер на 0,003 части от цената.

Газът е скъп, но за сметка на това го няма, каза Добрев,

цитирайки думи на шефа на „Булгаргаз“, че за август не са осигурени достатъчни количества. Ситуацията била същата и до края на годината.

Според него това предвещава въвеждане на ограничителен режим у нас.

„След септември България няма 3 млрд. кубика газ, има 1 млрд. кубика азерски газ – 1/3 от нужното, тъй като България няма договор за достатъчно доставки, който да

осигурят количества, необходими на страната.“, обясни той.

Затова и липсвало предложение за август – защото нямало количества от една страна, и от друга – защото трябвало да се обяви ново поскъпване с 20-30%.

Ще е изключително нечестно да избягате сега и да оставите държавата в този хаос и президента да разчиства вашите бакии, обърна се той към управляващите.

Срещу въвеждането на нови COVID мерки се обявиха

днес от „Има такъв народ“. Причината – новите варианти протичали много по-леко и затова нямало нужда от мерки за всички, а само от информационна кампания как да се пазят уязвимите групи.

С тревога и безпокойство наблюдаваме опитите на здравните власти в страната, подкрепени от масирана медйина кампания, за реновиране, рембрандиране на COVID истерията, обяви в декларация от парламентарната

трибуна депутатът и имунолог Андрей Чорбанов.

Абсолютен факт е, че новите варианти на Омикрон са значително по-вирулентни. Но също така е факт много лекото протичане на инфекцията като при огромна част от хората е безсимптомно, правещо вируса нереалистично опасен за общественото здраве.

Внушенията, че е необходимо спешно въвеждане

на мерки и носене на маски на обществени места, ще доведе до силно ескалиране на общественото недоволство,

базирано на явното несъотвествие на тези мерки

с реалната тежест на протичането на вируса, каза още той.

Междувременно депутатите прекратиха пълномощията на Виктория Василева, депутат от парламентарната група на „Има такъв народ“. По нейно искане, тя напуска парламента, като на нейно място ще влезе следващия от листата на ИТН.

- реклама -