Жега, тропични нощи, термометър удря 38 градуса (Вижте кога)

Жега, тропични нощи, температурите ще ни морят силно. Жега и температури до 38 градуса ни очакват до края на седмицата, като пикът на топлото време ще бъде в четвъртък и петък, разкри климатологът професор Георги Рачев.

Сутрешните температури ще доближават 19 градуса, а максималните ще бъдат до 38 градуса. В Пловдив ще бъде още по-топло, а минималните температури няма да паднат под 20 градуса.

„Това са влажните тропични нощи, когато просто се въртиш и целият си като русенско варено в собствен сос“, каза проф. Георги Рачев.

„Захлаждане“ може да има в неделя, когато термометрите ще стигнат до 35 градуса. До края на месеца отново ще бъде горещо с много слънчеви часове.

„Сутрин ще бъде свежо, следобед – горещо и задушно. Глътка свежест сутрин, през останалото време – жега. Сухо време ни очаква до края на месеца със страшно много слънце“, каза професор Рачев пред bTV.  По южното Черноморие времето също ще бъде топло. Температурата на морската вода е между 22 и 24 градуса.

„На морето е сякаш е август, в момента е много хубаво, чистотата на водата е перфектна за началото на туристическия сезон“, каза проф. Рачев.

В Северна България може да има леки валежи, но също остава много топло с високи минимални и максимални температури. Вчера бяха последните валежи с гръмотевици, не се очакват нови скоро, посочи проф. Рачев.

- реклама -