Жан-Мишел Жар си търси наследството чрез европейски съд

Маестрото на електронната музика Жан-Мишел Жар ще отправи ново предизвикателство към волята на баща си и ще отнесе делото за наследството си към Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), след като той беше лишен от наследство

Решението да се премине към ЕСПЧ идва, след като Жан-Мишел загуби във френски съд искането си да бъде отменена волята на Морис, който спечели „Оскар“, който написа музиката за „Доктор Живаго“ и „Лорънс Арабски“.

„Сестра ми Стефани и аз изпращаме делото си пред Европейския съд по правата на човека заради неспазването на нашите семейни права“, пише френският творец в петъчното издание на вестник „Льо паризиен“.

Друг гигант на френската музика Джони Холидей също остави без наследство децата си и те влязоха в една придобила голямо внимание сред обществеността съдебна битка с вдовицата му Летисия.

69-годишният Жан-Мишел заяви, че „правото да се наследява не е само за пари, има последици в по-важни области като защитата на семейните връзки и духовните права на творците“.

Преуз септември 2017 г. френския върховен съд отсъди в полза на волята на Морис, който завеща своята собственост на последната си съпруга чрез „семейно попечителство“, правна мярка, която е валидна според законите на Калифорния.

„Забраната на достъп до снимка или лични вещи на нечий баща или майка е шокиращо“, каза Жан-Мишел Жар. „Има и десетки искания да се използват произведенията на баща ни, които пристигат у дома и остават без отговор“, добави той.

Жан-Мишел Жар беше първият западен музикант, който се представи в Китай след Културната революция и изнесе светлинно и музикално шоу в град Хюстън през 1986 г., за да отпразнува космическата програма на НАСА.

Морис почина през 2009 г. в Лос Анджелис от рак. През 1963 г. той печели първия си Оскар за „Лорънс Арабски“ и три години по-късно получава втора статуетка за „Доктор Живаго“.

- реклама -