Урсула фон дер Лайен Юнкер Европейска комисия смяна
Снимка: БГНЕС/EPA

Жан-Клод Юнкер официално предаде председателството на ЕК на Урсула фон дер Лайен

Жан-Клод Юнкер официално предаде председателството на ЕК на Урсула фон дер Лайен.

Това стана на церемония в Брюксел.

Предаването на властта  беше забавено един месец, след като парламентът отхвърли трима кандидати за комисар от Унгария, Румъния и Франция.

Снимка: БГНЕС/EPA

Новата комисия беше одобрена от Европейския парламент миналата сряда.

„Когато станах председател, ми дадоха този звънец, за да прекъсвам изказвания, по-дълги от три минути. Всички изказвания бяха над три минути, този звънец не върши работа“, пошегува се той. Юнкер добави, че всяко сбогуване е една малка смърт и призна, че днес е натъжен. По неговите думи председателският пост в ЕК е най-важният изобщо в ЕС.

Фон дер Лайен посочи, че се налага да „догони“ Юнкер не само с чувството му за хумор. Тя призова Юнкер да не лишава Европа от съвети. Никой не се е грижил за Европа толкова, колкото теб, неведнъж постигна невъзможното, добави тя. Фон дер Лайен отбеляза преговорите на Юнкер с президента на САЩ Доналд Тръмп и предотвратяването на нови мита върху изнасяните европейски стоки, предаде БТА. Всички ти дължим огромна благодарност за това, каза тя.

Снимка: БГНЕС/EPA

В началото на церемонията в централата на ЕК на стената с портретите на досегашните председатели бе поставена и снимка на Юнкер. Това е стената на великите европейци и ти си един от тях, обърна се към своя предшественик Урсула фон дер Лайен.

Снимка: БГНЕС/EPA

Чарлз Мишел, бившият белгийски премиер, пое Съвета на ЕС от Доналд Туск по-рано днес.

 

Очаквайте подробности!

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -