Бъдещето на Европа

Жан-Клод Юнкер: Бъдещето на ЕС не е застрашено от Брекзит

Няма риск за бъдещето на Европа

Бъдещето на Европейския съюз „не е изложено на риск“ от британското решение за напускане на Общността. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в речта си за състоянието на съюза. И в същото време призова Кралството да започне процеса по напускане възможно най-скоро.

„Ако Лондон иска да запази достъпа си до единния пазар на блока, то тогава трябва да приеме основния за ЕС принцип за свобода на движението на хора. Не може да има достъп „а-ла-карт“ до единния пазар“, заяви Юнкер пред парламента в Страсбург.

European Parliament in StrasbourgЖан-Клод Юнкер: ЕС не е най-добрата си форма

Европейският съюз не е в най-добрата си форма и има какво още да се желае в това отношение. Така оцени ситуацията в Съюза председателят на Европейската комисия.

„Областите, в които ние не сме единни, са твърде много. А областите, в които ние работим съвместно, са твърде малко“, подчерта Юнкер пред депутатите в Европейския парламент в Страсбург. Но интеграцията не може да бъде извършена чрез принуда.

European Parliament in StrasbourgЛюксембургският политик бе категоричен обаче: „Европа никога не трябва да се превръща в единна държава“, защото тя процъфтява именно благодарение на своето разнообразие.

ЕС трябва да създаде единен военен щаб

През изминалата година ЕС е взел участие в 30 военни операции и „трябва да създаде свой единен щаб за тях“, заяви Юнкер. Новото командване ще допълва НАТО.

От 28-те държави членки на съюза 20 са в състава на НАТО. По думите на Юнкер военните амбиции на ЕС няма да се отразят негативно на това партньорство.

Ние нямаме постоянна структура и без нея не сме способни да работим ефикасно, така че трябва да имаме европейска щабквартира и… да работим към създаването на единна военна сила“, допълни председателят на ЕК, според когото съюзът не може повече да разчита на силата на отделните държави членки.

В изказването си Юнкер също така заяви, че до края на октомври 2016 г. близо 200 гранични служители и 50 машини ще бъдат преразпределени по вътрешните граници на съюза, за да се гарантира безопасността на своите граници.

Безплатен безжичен интернет в големите европейски градове

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще работи за развитието на цифровото общество.

За тази цел люксембургският политик настоя до 2025 г. на цялата територия на ЕС да има 5 G мрежи, а до 2020 г. във всички големи европейски градове да има достъп до безплатна интернет безжична връзка.

- реклама -