Страсбург

Жълтите жилетки опитаха да стигнат до Европарламента в Страсбург, разпръснаха ги с газ

Френската полиция използва сълзотворен газ, за да отблъсне протестиращи „жълти жилетки“, които се опитаха да достигнат сградата на Европейския парламент в Страсбург. Това се случи по време на 25-ите поредни протести срещу политиката на президента Еманюел Макрон, предаде Ройтерс.

Протестиращите излязоха отново на улиците два дни след като в отговор на протестите Макрон направи политически предложения, включващи данъчни облекчения на стойност около 5 милиарда евро.

Протестите започнаха през ноември заради повишаването на цените на горивата, но се превърнаха в бунт срещу политици и правителство, което „жълтите жилетки“ смятат за откъснато от народа. Много от участниците в движението, което няма лидерска структура, заявиха, че предложенията на президента не са достатъчни и повечето от тях не са достатъчно конкретни.
Около 2000 протестиращи се събраха близо до европейските институции в Страсбург. Организаторите планираха да достигнат сградата на ЕП, месец преди изборите за евродепутати.

Предишните протести в Страсбург като цяло бяха преминали мирно.

В Париж бяха задържани 11 участници в протестите на „жълтите жилетки“, предаде ТАСС, цитирайки местната полиция. Заради протестите мерките за сигурност във френската столица са засилени.

източник: БТА

- реклама -