жълт код, дъжд, гръмотевици

Жълт код за дъжд и гръмотевици е в сила за 9 области на страната за утре

Жълт код за дъжд с гръмотевици е в сила за 9 области на страната за 20 май.

Това показа справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, София област и град.

В тези области са възможни локални интензивни и значителни по количество валежи.

Министерството на околната среда и водите предупреждава за очаквани интензивни валежи.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитровразпореди кметовете на населени места, намиращи се в басейновите дирекции на източнобеломоски, западнобеломорски и дунавски райони трябва да предприемат спешни действия по осигуряване на проводимостта на речните легла и за защита и уведомяване на населението за възможни неблагоприятни последици от вредното въздействие на водите.

В рамките на своите компетентности по Закона за водите, кметовете и областните управители трябва да предприемат необходимите дейности за осигуряване на безпрепятствено провеждане на високи води и недопускане на наводнения на прилежащи имоти в границите и извън границите на урбанизираните територии, както и на елементи от техническата инфраструктура.

На кметовете е разпоредено да информират своевременно оперативните звена към Басейновите дирекции при възникнали проблеми, както и каква е настоящата обстановка в населеното място.

- реклама -