„Земя на номади” грабна „Оскар” за най-добър филм

Аплодираният от критиката „Земя на номади”, разказващ за маргинализираното, по-старо поколение американци, обикалящи страната със стари автомобили, очаквано спечели така желания от мнозина „Оскар” за най-добър филм. Изпълнителката на главната роля Франсис Макдорманд призова зрителите да гледат филма на колкото се може по-голям екран, както и всички номинирани тази вечер филми.

Известният филм на родения в Пекин режисьор Клои Чжао се състзаваше в тази така оспорвана категория с „Манк“, „Земя на номади“, „Момиче с потенциал“, „Юда и черният месия“, „Без звуци в живота“, „Минари“, „Бащата“ и „Процесът срещу Чикаго 7″.

Франсис Макдорманд и Антъни Хопкинс с „Оскар”-и за главни роли

Франсис Макдорманд
Франсис Макдорманд

Франсис Макдорманд се присъедини към елитния холивудски клуб с третия си „Оскар“ за главна женска роля, заради ролята си на Фърн във всепризнатия за фаворит филм „Земя на номади“.

Актрисата победи в тази категория Вайола Дейвис за „Ма Рейни: Майката на блуса“, Андра Дей за „Съединени американски щати срещу Били Холидей“, Ванеса Кърби за „Да намериш отново себе си“ и Кери Мълиган за „Момиче с потенциал“.

Сър Антъни Хопкинс спечели „Оскар” за най-добър актьор за ролята си в „Бащата“. Той се пребори за статуетката с номинираните в тази категория Риз Ахмед за „Без звуци в живота“, Чадуик Боузман за „Ма Рейни: Майката на блуса“, Гари Олдман за „Манк“ и Стивън Юн за „Минари“.

Клоуи Чжао взе „Оскар” за най-добър режисьор

Клоуи Чжао
Клоуи Чжао

Това е първата успешна прогноза на букмейкърите за тази вечер, предаде Би Би Си.

Големият победител от миналата година, режисьорът на „Паразит” Бонг Джун-хо, представи победителя чрез включване с преводач от театър в Сеул.

Даниел Калуя печели „Оскар” за най-добър актьор в поддържаща роля

Даниел Калуя
Даниел Калуя

На червения килим Даниел Калуя сподели пред журналисти подробности за своя герой в „Юда и черният месия”.

Той играе Фред Хамптън, водач на клона на „Черните пантери” в Илинойс в края на 60-те години.

„Всичко, което знаете за него е как беше убит“, каза актьорът, роден в Лондон.

„Не знаете как е живял, за какво е милеел, какво е обичал. Нищо не се знае за това какъв човек е бил. Това е като да придадеш човешки облик на герой”, каза Калуя преди церемонията.

Глен Клоуз повтори антирекорда на Питър О’Тул

Глен Клоуз
Глен Клоуз

Актрисата Глен Клоуз, която също като Мария Бакалова загуби в номинацията за най-добра поддържаща актриса от южнокорейката Юн Йо-Джонг, остана без награда за осми път. Това се е случвало само веднъж до сега в историята на наградите „Оскар”.

Преди това подобен антирекорд – осем номинации без награда, беше поставен само от един актьор – Питър О’Тул, известен най-вече с ролята на Лорънс Арабски в едноименния филм. Той така и не получи „Оскар”.

- реклама -