Иран Ирак земетресение жертви ранени разрушения

Земетресението на границата между Иран и Ирак е най-смъртоносно за 2017 година

Броят на жертвите на опостушителното земетресение на границата между Иран и Ирак продължава да расте.

До момента се съобщава за повече от 400 загинали и над 7000 ранени.

Повечето от загиналите са на територията на Иран.

По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център трусът, регистриран в 21.18 часа (местно време), е бил с магнитуд от 7,6 по скалата на Рихтер, а Геологическият топографски институт на САЩ оцени силата му на 7,2 по Рихтер. Епицентърът на труса бе на 204 км североизточно от иракската столица Багдад и на 108 км западно от Керманшах, Иран, с дълбочина от 10 км под земната кора. Той е усетен и в съседните страни, включително Турция, Кувейт и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Цялата област е населявана предимно от кюрди, а най-смъртоносното земетресение за тази година е на път да предизвика истинска хуманитарна катастрофа – 70 хил. души са потърсили подслон, в този район, който е разкъсван от етнически, религиозни и политически конфликти.

Най-тежка е ситуацията в иранската провинция Керманс, където е обявен тридневен траур.

Много от жертвите са в град Сарпол е Захаб, на около 15 км от границата с Ирак, отбеляза Reuters. Основната болница там е разрушена, заради което стотици ранени не могат да получат адекватна медицинска помощ.

 

Земетресението е активирало свлачища. Пътищата са затрупани и на много места в Иран спасителите не могат да достигнат до селища, които евентуално са пострадали.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей разпореди на правителството и въоръжените сили да мобилизират всички свои средства, за да подпомогнат хората.

Иранските власти очакват броят на жертвите да расте, тъй като спасителите бавно стигат до някои труднодостъпни райони, а работата им е затруднена заради спирания на тока.

Върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини каза, че съюзът е готов да окаже помощ на Иран и Ирак. Шефът на ООН Антониу Гутериш също предложи съдействие.

До момента няма данни за пострадали или загинали български граждани вследствие на земетресението, съобщиха по-рано от Министерството на външините работи.

 

- реклама -