земетресение

Земетресение от 5,8 по Рихтер разлюля Вранча, трусът беше усетен и в България

Земетресение с магнитуд 5,8 разлюля Централна и Източна Румъния. Трусът е бил усетен също Украйна, Молдова и България. За момента няма данни за пострадали или за щети. Според румънския Националния геофизичен институт трусът е регистриран в 3,38 часа и е продължил няколко секунди. Епицентърът е в района на Вранча, Източна Румъния. Земетресението е станало на дълбочина 150 км.

Според ДПА, която се позовава на Геофизичния институт на САЩ, епицентърът е бил на 12 км югоизточно от село Командау, близо до град Брашов. Последвал е вторичен трус от 3,1 по Рихтер. Това е най-силното земетресение в Румъния от 2014 г. насам, отбелязват местни медии.

У нас земетресението е усетено със сила 3-4 степен по Рихтер, предимно в Северна България, съобщи за БНР Илияна Попова –  дежурен сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география. Няма данни за нанесени щети на територията на страната, съобщиха от НИГГГ.

Трусът тази нощ е бил почувстван в района на Русе. Земетресението е било усетено  точно в 3 часа и 39 минути от лятното часово време. Основният трус е бил с продължителност няколко секунди и не е бил съпроводен от земен тътен. Няма данни за каквито и да е материални щети, но има граждани, които са изпитали притеснение, че земетресението може да има продължение и са останали будни до сутринта. По правило, всички трусове с епицентър сеизмичната зона Вранча в Карпатите се усещат не само в Северна България, а и достигат Гърция на юг и Финландия на север.

Земетресението не е причина за тревога и е част от нормалната сеизмична активност в района на Вранча. Това заяви пред агенция „Аджерпрес“ Константин Йонеску, генерален директор на Националния институт за изследвания по физика на Земята. Не се очакват силни вторични трусове. От инспекцията на извънредните ситуации идентифицират евентуални щети. От румънската спешна помощ съобщават, че първите 15 минути след земетресението е имало 12 повиквания към номер 112, но те са били случаи на пристъпи на паника. Трусът в окръг Бузъу доведе до спиране на електрозахранването в някои селища, но то вече е възстановено. Последните земетресения с магнитуд от над 5 по Рихтер в района на Вранча станаха през септември и декември 2016 г.

- реклама -