Северна Корея Тръмп заплахи

Земетресение или ядрен опит в Северна Корея

Геологическата служба на САЩ съобщи в четвъртък за подземна сеизмична активност с магнитуд 2,9 в района, където по-рано се извършваха ядрени опити. Американските сеизмолози не могат да твърдят еднозначно дали това явление е естествено или предизвикано от човешка дейност.

Отбелязва се, че епицентърът е близо до населено място на около 25 км от най-голмия ядрен полигон на КНДР Пунгери.

Огнището е на дълбочина 5 км. Смята се, че през септември на този полигон е извършен последният шести ядрен опит на Северна Корея.

„Събитието има характеристики на земетресение, но в момента не можем да потвърдим окончателно характера на това събитие – дали е предизвикано от човешка дейност или от естествени причини“.

Във Вашингтон, Сеул и Токио предполагат, че Пхенян се готви да извърши ново изстрелване на балистична ракета или даже ядрен опит. Това може да бъде посветено, според японския вестник „Асахи“ на откриващия се следващата седмица конгрес на Комунистическата партия на Китай или на съвместните учения на Южна Корея и САЩ, в които ще участва ударна група на ВМС на САЩ начело с атомния самолетоносач „Роналд Рейгън“.

- реклама -