земеделци, животновъди, протест, бюджет, актуализация
сн. БГНЕС

Земеделци точили еврофондове със схема за милиони

Земеделци точили еврофондове със схема за милиони. Бопаджии разкрили мащабната злоупотреба. Специализирана полицейска операция е реализирана на 15 май под надзора на прокуратурата.

Действията са осъществени от служители

на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на територията на областите София, Перник, Пловдив, Добрич, Кюстендил и Стара Загора, съобщи МВР.

В хода на действията по разкриване

и документиране на злоупотреби с европейски фондове са задържани петима участници в престъпната схема. Според данните до момента те са разследвани за представяне на неверни сведения с цел да получат повече средства от фондове на Европейския съюз и такива от българската държава,

предназначени за съфинансиране на проекти.

В резултат на оперативната работа е установено, че двама от задържаните са регистрирани земеделски производители, които имат сключен договор с Държавен фонд „Земеделие“ по проект за биосигурност.

По първоначални данни във връзка с

изпълнението на проекта те сключвали договори с трети лица за закупуването на земеделска техника и оборудване от търговски дружества на по-високи цени. Целта била завишаване на стойността на одобреното подпомагане и възвръщане на надписаната стойност по предварителна договорка

в брой или чрез фиктивни договори.

При извършените действия по разследване е установена земеделска техника и документация, имаща отношение към престъпната дейност. Работата по случая продължава под ръководството на прокуратурата.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено