Синдикатите в „Мини Марица-изток“ отново излизат на протест

Синдикатите в „Мини Марица-изток“ отново излизат на протест. Преди това обаче ще се срещнат с ръководството на предприятието. Целта е да се изяснят обемите от работа за идните месеци, както и запазване доходите на работещите, предаде Нова тв.

През октомври миньорите бяха блокирали основни пътни артерии в продължение на две седмици. Затворена бе АМ „Тракия“ край Стара Загора, пътят Стара Загора – Димитровград, както и Проходът на републиката и подбалканският път София-Бургас край град Гурково.

Тогава бяха категорични, че протестът ще продължи под други форми, например с ефективна стачка във въгледобива. Миньорите казаха още, че си запазват правото да направят стрес-тест на системата в момент, който те си изберат – най-вероятно при студено време ще спрат работата си, за да видят реакцията на потърпевшите и на властта.

Земеделци протестираха вчера

пред Министерски съвет. Днес министъра на земеделието Кирил Вътев трябва да защити позицията на България по време на комисията по земеделие в Брюксел. На 6 декември МС взе решение да подкрепи испанското предложение и да разреши ползването на нови геномни техники. След острата реакция на част от земеделския бранш и извънредна парламентарна комисия лично Кирил Петков обяви, че страната ни ще гласува „въздържал се”, съобщи NOVA.

Според Марияна Христова от Асоциация „България свободна от ГМО”, това че България ще гласува „въздържал се” не означава нищо решено. „Ако няма квалифицирани мнозинство, което веднага да приложи този регламент, което с върховенство над нашите закони, ние тръгваме по така наречената бавна писта. Това означава, че въпросите за ГМО тепърва ще се дискутират на европейско ниво”, каза тя.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено