Земеделци от Садово искат възстановяване на противоградни площадки

Земеделци от Садово искат възстановяване на противоградни площадки

Възстановяване на стара ракетна площадка за борба с градушките искат земеделски стопани от Садово, които все по-често търпят щети от природни бедствия. Кметът на общината и екоексперти вече са изпратили писмо до държавните институции с молба за помощ.

Според наблюденията на жителите полигоните, които сега действат,

не са достатъчни и хиляди декари може да пострадат отново, показа репортаж в предаването на БНТ „Денят започва с Георги Любенов“.

Между селата Катуница и Караджово в община Садово има 3000 декара

трайни насаждения от череши, сливи и вишни. За да не се събират градоносни облаци над овощните градини стопаните им разчитат на две оръдия. „Те работят на базата на един газ. Изпращат ударна вълна в стратосферата и така разсейват облаците“, каза Стоил Койчев, земеделдски производител.

Технологията, която използва ацетилен дава резултат, но не защитава голяма площ.

А в община Садово има 500 малки и средни земеделски производители. За които щетите от градушка не са рядкост през последните години. „Това са хора които не са получили почти нищо като обезщетение, които теглят всяка година кредити, да могат да възстановят собствените си производства“, заяви Димитър Зравков- кмет на община Садово.

Два действащи полигона с противоградни ракети покриват част от обработваемите земи.

Но не могат да обхванат цялата територия от близо 200 квадратни километра. Затова хората искат да бъде върната към активна дейност и една изоставена преди години площадка. Тя се намира в югоизточната част на общината и в обсега и влизат хиляди декари и от съседните Куклен и Родопи.

От община Садово вече са изпратили писмо до Министерството за земеделието с искане площадката да бъде включена отново в системата за противоградна защита.

„Ние сме готови да го осигурим, за да бъде възстановена ракетната площадка.

Трябва да вземем превантивни мерки, за да не допускаме това да се случи, защото българската храна трябва да е основна на трапезата на българина“, убеден е Атанас Иванов – еколог на община Садово.

След последните градушки край Казанлък, Сливен , Нова Загора и Велико Търново,

министерството на земеделието стартира процедура за изграждане на 24 нови площадки. Прави се и обстоен анализ за максимално разширяване обхвата на градовата защита над цялата страна.

- реклама -