евтаназия

Земеделският министър: Няма нарушение на закона при евтаназията на животни заради чумата

„Няма нарушение на закона по отношение на заповедите за евтаназия на дребните преживни животни заради чумата“. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на пресконференция след заседание на Консултативния съвет по животновъдство.

По думите му ако трябва ще се свика Централния епизоотичен съвет. „Не знам какво ли не говорих по темата. Само дето на сън не си говоря за това. Предполагам, че скоро ще защитя и доктурантура по отношение на тези вируси. На страницата на Фонда сме качили всички основания за евтаназията“, обясни още земеделският министър.

Провокации в Шарково с политически привкус

„Всички много добре разбираме и сме с пълно съчувствие към всеки един стопанин, затова че самият акт на евтаназия е много неприятен акт. Разбира се, това неслучайно предизвика обществено и инициирано обществено недоволство. В Шарково дежурят народни представители…“, каза Порожанов.

Лидерът на БСП Нинова в Шарково

Той обясни, че докато е бил в селото е говорил със станалата известна чрез социалните мрежи баба Дора и тя се е примирила.

Министър и животновъди не можаха да се разберат, утре излизат на протест пред правителството

„Не може да постигнем единомислие с МЗХГ нито за ставките за овцевъдите и козевъдите, нито за понасянето на отговорност за случващото се в Шарково“, каза пред журналисти Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация след като излезе от заседанието на Консултативния съвет по животновъдство.

По думите му утре по обяд пред сградата на Министерския съвет се очаква да се съберат поне 5 хиляди животновъди.

протест

„Искаме конкретни лица, които държим да си подадат оставки. По същия начин не намираме решение на компенсациите. Надявам се утре всички тези неща да бъдат решени от премиера. Ние искаме 20 лв. на глава за цялата страна по ставка de minimis“, каза Караколев.

По думите на министъра той е направил всички стъпки, за да не се стигне до протест, но от страна на асоциацията липсвала диалогичност и разбиране. По думите му една овца в момента няма такава цена, каквато искат животновъдите. „Има желаещи да получават по 300 евро. Има неща, които сме коментирали с асоциацията. Някои от нещата се случиха. Те имат и други искания, които не мога да направя, дори по нормативни пречки. Тук не се търси диалогичност и разбиране, за което съжалявам“, обясни още Порожанов.

- реклама -