Зеленски: Украйна е готова да възобнови износа на зърно

Износът на зърно през черноморските пристанища на Украйна може да започне още днес, твърдят украинските власти, но това ще зависи от спазването на споразумението от Русия, сключено преди седмица с турско посредничество, в разгара на неотслабващите бойни действия.

Най-малко 40 души загинаха при бомбардировка в Донбас като и двете страни си размениха обвинения за стореното.

17 кораба с повече от 580 хиляди тона украинско зърно чакат знак от Истанбул, за да отплават от Черноморск и Одеса, стана ясно от изявлението на украинския президент Володимир Зеленски, който инспектира лично работата на пристанището в Черноморск:

„Веднага щом турската страна и ООН ни дадат знак, че са готови да посрещнат товара, ние сме готови да започнем износа на зърно. Вярвам, че това ще стане днес или утре. Надяваме се, че и корабите, и хората ще са в безопасност. Хората, които се заеха с тази работа, рискуват живота си. Съзнаваме напълно с кого си имаме работа.

Руската армия обстреля с ракети друго украинско пристанище – Николаев. Според местната управа ракетите са попаднали близо до спирка на обществения транспорт. Загинали са най-малко петима души.

Десетки са жертвите в Оленовка – градче в южните покрайнини на Донецк. От руското министерство на отбраната заявиха, че украинските сили са обстреляли със системи за залпов огън местния затвор, където сепаратистите са държали украински военнопленници. Сред 40-те загинали е имало и бойци, които се предадоха в плен при падането на Мариупол през май.

Според Москва украинската страна е целяла да „предупреди“ всеки, който поиска да се предаде на Русия.

От украинския щаб отрекоха да имат всякаква роля в случилото се, а външният министър Дмитро Кулеба обяви, че бомбардировката е дело на самите руснаци, които са искали да прикрият малтретирането на затворниците и да хвърлят вината върху Киев.

- реклама -