Володимир Зеленски, санкции, Русия, паспорти, Донбас

Зеленски призова за нови санкции срещу Русия

Новоизбраният президент на Украйна Володимир Зеленски призова за нови международни санкции срещу Русия.

Това стана след като Москва улесни получаването на руски паспорти за хората, живеещи в сепаратистките територии на Източна Украйна.

Киев „разчита на засилен дипломатически и санкционен натиск върху Руската федерация“, се казва в изявление на пресслужбата на Зеленски. „Руската федерация затвърди своята позиция като окупационна държава“, добави той, като се позова на указ на руския президент Владимир Путин, подписан по-рано днес.

Указът е насочен към жителите на непризнатите Донецка и Луганска републики, които се откъснаха от Киев през 2014 г. и се управляват от поддръжниците на Москва. Хората, живеещи в сепаратистките региони, вече ще имат право да получат руски паспорт в рамките на три месеца от подаването на молба.

Президентът на Украйна Петро Порошенко също отхвърли решението, наричайки го „безпрецедентна намеса на Русия във вътрешните работи на независима държава“, цитира АФП.

„Това е опит да се оправдае и легитимира военното присъствие на Русия в окупираната част на украинския Донбас“, заяви Порошенко във видеозапис, позовавайки се на подкрепяните от Кремъл сепаратистки области.

Конфликтът между украинското правителство и отцепилите се бунтовници започна, след като Москва анексира киевския полуостров Крим през 2014 г. Войната отне животите на около 13 000 души.

Киев и неговите западни поддръжници обвиняват Русия в насочване на войски и оръжия през границата, за да разпалва пламъците на конфликта.

Москва отрича твърденията.

- реклама -