Зеленски: Приименуваме Русия на Московия, а руския – на московски език

Зеленски: Приименуваме Русия на Московия, а руския – на московски език. Президентът на Украйна Володимир Зеленски възложи на премиера Денис Шмигал да обсъди задълбочено с учените предложението от петиция,

събрала над 25 792 хиляди подписа в страната.

Според авторите на петицията „историческото название на Русия се явява Московия“, пише украинската държавна информационна агенция УНИАН, цитирана от dnes.dir.bg.

Според авторите на петицията, започната още през 2022 г., всичко руско трябва да бъде преименувано на „московско“, руският език да стане „московски език“, а Руската федерация

трябва да стане „Московска федерация“.

Подписката беше изпратена до украинския президент, който пък взе отношение и в отговор заяви, че „повдигнатият въпрос в петиция изисква щателно обмисляне на плоскостта на историко-културния подтекст, като се отчитат и възможните международно-правни последствия“.

В тази връзка Зеленски се обърна към

премиера на Украйна Денис Шмигал, като му възложи да се заеме с въпроса и да го обсъди заедно с учените.

Идеята за това Руската федерация да бъде прекръстена на Московия не е нова в Украйна. Още през 2019 г. съветникът на Зеленски по политическите въпроси Никита Потураев излезе с такова предложение, припомня УНИАН.

На 30 ноември 2022 г. посланикът на

Украйна в ООН Сергей Кислица заяви, че страната му може официално да нарича Русия – Московия. През януари миналата година Киевският градски съвет вече предложи Русия да бъде наричана „Московия“, припомня и ТАСС.

Не закъсня и реакцията на Кремъл.

Възлагането от украинския президент Володимир Зеленски на премиера Денис Шмигал на задачата да проучи възможността Русия да бъде наричана в страната „Московия“ е поредното доказателство за опитите на Русия да бъде създадена „анти-Русия“, заяви по този повод говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС и БТА.

„Бункерният (украински президент) всеки ден

доказва нашата правота. Ето още едно доказателство за опитите на Украйна да създаде „анти-Русия“, написа Захарова в своя Телеграм-канал.

Зеленски възложи на Шмигал въпросното проучване, след като съответна петиция в Украйна събра необходимите 25 хиляди подписа.

Украинският премиер ще проучи доколко

е възможно това преименуване в историческо-културен контекст и до какви международноправни последици може да доведе, отбелязва и ТАСС новината от Киев.

- реклама -