Зелено, жълто или червено: Великобритания класифицира туристическите дестинации през май

Великобритания ще обяви в началото на май дали ще позволи възобновяването на международните пътувания от 17 май и кои страни ще попаднат в червената, жълтата или зелената зона в новата светофарна система за категоризация на страните, базирана на рисковете от заразяване с COVID-19.

Давайки нови подробности за това как се надява да позволи на хората да пътуват това лято, правителствената работна група заяви, че продължава работата по разработване на система за сертифициране, понякога наричана „паспорти за ваксини“, за входящи и изходящи пътувания.

Великобритания постепенно излиза от строгия зимен локдаун, предизвикан от огромния брой заразени и смъртни случаи от COVID-19. В момента има забрана за международни пътувания, освен при определени обстоятелства, определени от правителството.

Броят на заразените е намалял драстично от пика през януари и един от основните приоритети на правителството е да се избегне подкопаване на успеха на националната програма за ваксинация срещу COVID-19 чрез „внос” на нови вирусни варианти от чужбина.

Досега над 31,8 милиона души в Обединеното кралство са получили поне една доза ваксина, докато 6,1 милиона са получили две – и това е една от най-ефикасните кампании за масова ваксинация в света.

„Рамката, обявена днес, ще ни помогне да разрешим устойчиво безопасните пътувания, да гарантираме, че защитаваме трудно спечелените си постижения в масовата ваксинация и предлагаме спокойствие както на пътниците, така и на индустрията, тъй като отново започваме да пътуваме в чужбина“, каза министърът на транспорта Грант Шапс.

Авиокомпаниите, туристическите компании и хората, които нямат търпение да планират лятната си ваканция, упражняват натиск върху правителството да обясни по-скоро какви ще бъдат правилата.

Съгласно новата светофарна система ограничения като карантина в хотел, домашна карантина и задължителни тестове за COVID-19 ще се прилагат по различен начин в зависимост от коя категория държава се завръщат пътуващите летовници.

- реклама -