опашки, ваксини, Зелени коридори, Пирогов
Снимка: БГНЕС

„Зелените коридори“ отново в действие: Извиха се опашки от желаещи да се ваксинират

Опашки от желаещи да се ваксинират след като от днес възстановиха „Зелените коридори“.

Огромен интерес към зелените коридори пред „Пирогов“. За да имат шанс да получат ваксина хора чакаха с часове преди да отворят самите пунктове.

Има обаче едно условие – имунизират се хора, ако няма достатъчно чакащи от приоритетните групи.

В болница „Пирогов“ от 9 часа сутринта започна имунизацията на хората над 65 години и тези с хронични заболявания. В 13 часа бе даден старт и на „зеления коридор“. На опашката пред „Пирогов“ имаше върнати хората от ВМА. Там „зеленият коридор“ бе възобновен в 10 часа, но само за няколко часа ваксините бяха изчерпани.

Снимка: БГНЕС

Огромни опашки от чакащи да се ваксинират се извиха и пред единствения денонощен имунизационен кабинет в Пловдив. Причината – голяма част от общопрактикуващите лекари все още не са получили заявените дози ваксини. Но и бройките в денонощия кабинет се оказа, че са ограничени.

За днес в кабинета имат дози за около 100 души. От последната доставка на  Пловдив получи 4700 броя ваксини, а желаещите са над 30 000 души.

Броят на наличните дози ваксини у нас е далеч по-малък от броят на желаещите да се имунизират срещу Ковид-19. Денонощният кабинет за ваксинация в столичната болница „Света Анна“ проработи само за няколко часа, тъй като ваксините свършиха.

Снимка: БГНЕС

Десетки хора останаха да чакат, преди да разберат, че кабинетът е затворил.

Разочаровани днес ще останат голяма част от пациентите, които очакват да се ваксинират при личните си лекари, отново поради липса на ваксини. Общопрактикуващите лекари получиха до три флакона на човек, което е крайно недостатъчно.

При липсата на ваксини с приоритет за имунизация при личните лекари ще бъдат хората с хронични заболявания.

- реклама -