Кирил Петков, Брюксел, ЕК, НАТО, Йенс Столтенберг, Урсула фон дер Лайен
кадър: bTV

Зелени сертификати за всички в МС – това ще е първата заповед на Кирил Петков

Първата заповед на Кирил Петков като министър-председател ще бъде въвеждане на задължително изискване за наличие на зелен сертификат за влизане в сградата на Министерския съвет. Това каза Петков в изказване от парламентарната трибуна след като беше издигната кандидатурата му за премиер на България.

Според него „не може малкият ресторант на ъгъла в София да изисква такъв документ от своите клиенти, а в МС да се влиза без сертификат”.

„Днес е важен ден да продължим промяната – на мисленето и в управлението. Първата ни задача е всички да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще, трябва да работим заедно. Заедно трябва да работим и с опозицията, когато работим за конституционни промени и промени в съдебната власт“, категоричен беше Петков.

Той отново определи кои са приоритетите на правителството във всяка сфера и представи имената на министрите, които трябва да ги превърнат в реалност.

В сферата на енергетиката основните приоритет на правителството ще бъдат недопускане на увеличаване на цената на енергията за бита от 1 януари и търсене на механизми за нейното намаляване за бизнеса.

Според Петков газовата връзка с Гърция трябва да бъде завършена във възможно най-кратки срокове.

Следващ приоритет е здравната криза във връзка с пандемията.

„Трябва да информираме българския народ, че това е единственият път напред, ако не искаме да затваряме децата вкъщи, да не пълним болниците“, посочи Петков.

Моята първа заповед, ако бъде избран като министър-председател, всеки в Министерския кабинет да е със зелен сертификат, заяви той. Не може всеки ресторант на ъгъла в София да трябва влизаш със зелени сертификати, а в Министерския съвет да не се влиза в такъв.

Мотото на правителството ще бъде „нулева толерантност към корупцията“, посочи той.

Контролът за финансите и еврофондовете ще бъде даден на Асен Василев.

МВР ще има една-единствена цел – никой да не е над закона, никой да не се чувства, че неговото престъпление ще бъде безнаказано. За министър на вътрешните работи Петков предлага Бойко Рашков.

Около темата с правосъдието, всички в управляващата коалиция се обединихме около това, че господин Гешев не е постигнал резултатите, които трябва да постигне някой като главен прокурор. „Та най-голямата кражби в историята – КТБ, остана без резултати“, посочи той и акцентира, че има нужда от реформа в прокуратурата. Какво да кажем за външните ни партньори, че има посочват хора в листите „Магнитски“, а българската прокуратура мълчи. И изрази надежда, че прокуратурата ще бъде реформирана с помощта на Надежда Йорданова.

По темата Образование Петков коментира:

„Нито едно дете не трябва да бъде оставено зад борда. Знанията трябва да се получават в училищата, а не в частни уроци. Всяко дете трябва да има достъп до спорт. Да се надяваме, че ще имаме по-добри спортни резултати“, каза Петков.

„България трябва да стане с конкурентното си предимство – една дестинация, 100 изживявания. За министерството на туризма предлагаме Христо Проданов.“

Ако не се справим с проблема мръсен въздух и вода, няма как да се наслаждаваме на едно от най-големите си богатства – природата. Предлагам Борислав Сандов за МОСВ, заяви Петков.

От днес нататък не трябва да има нито един пенсионер под линията на бедност. Демографската криза е сериозен проблем. Заедно с министъра на труда Георги Гьоков ще работим за постигането на тези цели. Кризата в културата е почти толкова страшна, колкото демографската.

Предлагам Атанас Атанасов за министър на културата, поясни Петков.

Нужна е дигитализация, прозрачни обществени поръчки. Двама души ще отговарят за това Калина Константинова и Божидар Божанов, министър на електронното управление.

„Ако гласувате този състав на този кабинет, обещавам да съм министър-председател на всички българи“, каза още Петков.

„Аз ще бъда пръв между равни, само отборно можем да постигнем своите цели. Призовавам опозицията следете всяка наша стъпка. Разчитам на вас да бъдете конструктивни и критични към нашите действия“, каза още Петков. Вярвам, че след 4 години България ще бъде едно съвсем различно място, каза още той.

- реклама -