Навални

Здравословното състояние на Навални се е влошило

В продължение вече на четири седмици здравословното състояние на Алексей Навални е тежко, но по-рано не е позволявал да се говори за това. В профила си в Телеграм неговият съратник Леонид Волков написа, че единият му крак е блокирал.

Политикът е бил откаран вчера в болница, но от там не са съобщили диагнозата, заявиха адвокатите му Олга Михайлова и Вадим Кобзев. От медикаментите Навални получава единствено ибупрофен, таблетки и мехлем. В продължение на четири седмици той е молил да му дадат нормални лекарства, но в колонията са отказали, пише „Дойче веле”.

Кобзев твърди, че Навални е забранил да се дава публичност на този случай, но след като здравословното му състояние се влошило рязко, а адвокатите не били допуснати да се срещнат вчера с него, те решили да информират обществеността.

По думите на адвоката, Навални на практика е подложен на изтезание посредством лишаване от сън – будят го 8 пъти през нощта за „профилактичен отчет”, въпреки че видеокамерите са поставени точно над леглото му.

Освен това не допускат поканения лекар, не разрешават да му бъдат предадени предписаните лекарства.

„На 19 март политикът е прегледан от затворнически невролог, но диагнозата и резултатите от изследването все още са неизвестни. Всичко това, естествено, доведе до усложнения и сега той има загуба на чувствителност в десния крак, остри болки, кракът спира да се подчинява и с такава скорост ще са му необходими патерици“, написа още адвокатът.

Екипът на Навални съобщи, че днес политикът е подал чрез адвокатите си две заявления – до началника на колонията и до генералния прокурор на Русия, както и до началника на Федералната служба за изпълнение на наказанията. Политикът настоява да му се осигури достъп до лекар, да започне лечението му, както и да спрат изтезанията чрез лишаване от сън.

Междувременно руските медии съобщиха, че Навални е получил първото порицание за нарушаване на вътрешния ред. Това означава, че срещу него може да бъдат предприети определени санкции и да бъдат въведени редица ограничения.

Според адвокатите, санкции може да последват след няколко порицания.

- реклама -