Витянис Андрюкайтис Ананиев здавосолвон хранене деца лекарства

Здравословното хранене на децата в центъра на срещата на здравните министри в София

“Здравословното хранене е основен приоритет в здравеопазването. Убедени сме, че бъдещето на конкурентна Европа е в младото, здраво и добре образовано поколение“.

Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след срещата на здравните министри от ЕС в София.

„Говорихме за ролята на средата и маркетинга и нуждата да намерим справедливо решение по отношение на най-малките потребители – децата. Засегнахме и ролята за предлагане на здравословни храни – вкусните и полезни плодове и зеленчуци като алтернатива на вкусните, но нездравословни преработени храни”, заяви Ананиев на съвместна пресконференция с еврокомисаря по здравеопазването Витянис Андрюкайтис.

Рекламата на нездравословни храни като чипсове, захарни изделия, газирани напитки и други подобни ще бъде подложена на регулация. Каква точно ще е тя обаче, все още не е ясно. В момента се подготвя директива, която ще определи какви точно ограничения да бъдат наложени, така че подобни реклами да достигат по-рядко до най-малките потребители – децата, които най-лесно могат да бъдат манипулирани.

Това стана ясно след неформалната среща на здравните министри.

В края на миналата година в България бе направен опит за забрана на рекламите на вредни храни, но проектозаконът не е приет от парламента.

“Ще работим за подобряване на качеството и намаляване на натиска от маркетинга, особено при храни с високо съдържание на захар и сол. Ще има национални насоки, по които всички страни да работят заедно. За да са здрави нашите деца, трябва да им осигурим здравословна храна на достъпна цена”, каза и Витянис Андрюкайтис.

Европейската комисия работи и по създаване на кодекс на поведение за избягване на двойния стандарт при храните, допълни той.

Да се осигури равен достъп на всички граждани до лекарства на достъпни цени, обсъждаха още здравните министри на ЕС.

“Ние сме убедени, че лекарствата не са просто стока, а продукт, с който се лекуват гражданите”, каза министър Ананиев.

“Във връзка с подготовката за Брекзит трябва да работим всички заедно, да осигурим непрекъснатост на работните процеси и да се предпазим от недостиг на лекарства”, допълни го еврокомисарят.

България ще предложи да се създаде нов модел за оценка на здравните технологии. Темата не бе сред обсъжданите на вчерашната среща, но е важна и съпътстваща тази за достъпа до качествени лекарства. Оценката на здравните технологии показва каква е ефективността на дадено лекарство или терапия и доколко е резонно реимбурсирането ѝ с публични средства.

- реклама -