След като почина жена: Здравното министерство търси начин да намали цената на сърдечните клапи

Случаите на пациенти, на които се поставят клапи могат да бъдат проверени. Това заяви Жени Начева заместник-министър на здравеопазването. Поводът е за информация, че жена е починала, защото не имала пари да си плати клапата.

„Това изделие (клапа) се изпълнява в три държавни и една частна болница. Случаите на пациенти, на които се поставят клапи могат да бъдат проверени и за всеки един случай при наличие на проблем дали НЗОК или МЗ с нашите контролни органи могат да направят съответните анализи и проверки, и да бъдат взети мерки в случай, че от пациента е поискано доплащане за това конкретно медицинско изделие. Ние считаме, че е напълно реалистично производителите или вносителите на този тип медицински изделия да намалят цените. Разчетите са направени така, че това намаление на цените да не е за сметка на пациентите, а на фирмите-доставчици“, каза Начева.

Назначава проверка

„По отношение на конкретния случай за пациентката НЗОК ще направи съответната проверка. Резултатите от нея ще бъдат оповестени. Това, което имаме като предварителна информация от директора на лечебното заведение е, че пациентката е починала поради тежко здравословно състояние, нямащо отношение към поставянето на клапа“, заяви зам.-министърът.

„Всяка година се договарят спецификации за медицинските изделия. Разговорите за новата спецификация ще бъдат оповестени септември. Няма конкретен регламент за медицинските изделия, така както при лекарствените продукти. В хода на разговорите с фирмите и при подготовката на спецификацията за медицинските изделия, където смятаме да въведем по-регламентиран подход за определяне и договаряне на цени в рамките на новия модел, който министъра на здравеопазването ще предложи“, посочи Начева.

„Дотогава сме взели предвид освен разговорите със съответните фирми и най-ниски цени, констатирани в редица европейски държави или от търгове, проведени в съответни лечебни заведения за болнична помощ. Това конкретно изделие се поставя в 4 болници и случаите могат да бъдат проверени, констатирани и всеки пациент, който има проблем с това медицинско изделие, моля да се обърне към контролните органи, ако някой поиска доплащане“, каза още тя.

- реклама -