СПИН

Здравното министерство пред FN: Всяка година над 200 българи се разболяват от ХИВ/СПИН

2556 е точния брой на серопозитивните хора в България. По официална статистика починалите от болестта са около 170 души.

През 2016-та година у нас деца са родили 14 майки, носещи страшния вирус

В повечето случаи болните нямат никакви симптоми цели 10 години, което прави проследяването на заразата изключително сложно.

По темата разговаряме с д-р Вяра Георгиева, консултант по програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН към Министерство на здравеопазването.

FLASHNEWS: Колко нови случая на заразени с ХИВ/СПИН се откриват годишно в България и има ли тенденция за увеличение на заболеваемостта?

д-р Вяра Георгиева: Тази година до началото на май са установени 82-ма нови серопозитивни пациенти. Средно годишно с вируса на ХИВ се заразяват около 200 българи.  Това, което може да се каже е, че от началото на епидемията в средата на 90-те години се запазва тенденцията броя на заразените мъже да е по-голям от броя на жените – съотношението е 1:3 в полза на силния пол.

FLASHNEWS: Кой са най-рисковите групи у нас и кой е най-често срещания начин, по който се заразяват хората?

д-р Вяра Георгиева: Не може да се каже, че има рискови групи, а по скоро говорим за рисково поведение. Във всеки един момент от живота си човек може да попадне в риск от заразяване. Най-разпространения начин за предаване на ХИВ си остават сексуалните контакти. На второ място е заразяването по кръвен път – инжектиране на наркотични вещества от няколко лица с една спринцовка. Но, в последните години 90% от новите случаи са заразени по полов път. Което означава, че хората у нас все още не използват редoвно презервативи.

FLASHNEWS: Страхуват ли се българите да се изследват за СПИН и колко души горе долу се подлагат годишно на тестове у нас?

д-р Вяра Георгиева: Средно годишно между 280 и 320 хиляди човека се изследват за СПИН. Хората се тестват по различни поводи – във връзка с някакво заболяване, при случаен полов контакт, при бременност или кръводаряване. Като цяло бройката е сериозна, тъй че не може да се каже, че има масов страх.

FLASHNEWS: Правят ли се задължителни изследвания на бременните жени за ХИВ/СПИН и има ли у нас бебета, родени серопозитивни?

д-р Вяра Георгиева: Съгласно закона за здравето всяко изследване става с информирано съгласие, никой не може да бъде накаран на сила. На бременните се предлага да се тестват, но ако жената откаже няма как да бъде принудена. По данни на НЗОК над 80 хиляди бъдещи майки са се изследвали миналата година, като в това число не са включени здравнонеосигурените, на които лабораториите предлагат безплатни тестове, които се поемат от здравното министерство.

недоносените

Миналата година нямаме установено дете с положителен статус, въпреки, че 14 жени с ХИВ инфекция са родили през 2016-та. Децата са здрави, особено когато майката се лекува и е на профилактика по време на бременността със специфични медикаменти шанса детето да не носи вируса е 98%.

FLASHNEWS: Всички те ли са открили, че са серопозитивни след като са забременели?

д-р Вяра Георгиева: Не, много от тях знаят от години, че носят вируса. Вижте, вече никой не съветва жените с ХИВ да не раждат, защото има много висок шанс да се роди здраво дете. Дори бъдещата майка да не е на терапия, в 70% от случаите се раждат здрави деца.

Не е и задължително да се заразиш при сексуален контакт – зависи от стадия на болния. Ако той все още има нисък вирусен товар, тоест ако количеството на вируса в кръвта и телесните течности е малко, съответно и риска от заразяване е по-малък.

FLASHNEWS: Когато тестът на човек излезе позитивен има ли процедура, по която се издирват останалите му партньори и се търси първоизточника на заразата?

д-р Вяра Георгиева: Mного от пациентите нямат клинична картина на ХИВ/СПИН с години, някои от тях 6, 7 дори 10 години. Когато се явят симптомите и СПИН индикаторните заболявания, човека може да е забравил от къде е дошла инфекцията. Затова и няма задължителен елемент да се взимат данни на лицето и да се търсят и уведомяват неговите контакти.

FLASHNEWS: Има ли някаква специфична симптоматика или белези, които да ни дадат сигнал, че може да сме заразени?

д-р Вяра Георгиева: Първо човек се инфектира, след което след определн период се развива клиниката на СПИН. Първият остър период идва около две седмици след заразата – клиничната картина е като при грипно заболяване – чревни проблеми, висока температура, увеличени лимфни възли. Но то отминава и човек си мисли, че просто е хванал грип.

След това настъпва един светъл период, в който човек е в клинично здраве и той не си мисли, че може да е заразен. А и лекарите, които срещат първичната инфекция трудно могат да заподозрат ХИВ. Конвенционалните тестовете в началото дават отрицателни резултати, трябва да се направи по-специфичен тест след 10-12 ден, с който да се търсят частици от вируса.

Затова най-добре когато са били изложени на риск хората да се изследват – при случайни контакти, когато не знаят какъв е ХИВ статуса на партньора си. Така може да се назначи бързо и адекватно лечение, защото в днешни дни при правилно лечение серопозитивните могат да живеят много дълго – 30-40, а дори и повече години. И да водят нормален живот – да градят кариера, семейство, да имат деца.

- реклама -