PCR тест
сн. БГНЕС

Здравното министерство не одобрява въвеждане на задължителен PCR тест при постъпване в болница

Министерството на здравеопазването не одобрява идеята за въвеждане на задължителен PCR тест при хоспитализация в лечебно заведение.

Toва съобщават от институцията по повод изпратена до тях позиция на Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници и Сдружението на общинските болници в България.

От министерството уточняват, че по отношение на критериите за изследване за COVID-19 се прилагат насоките на Световната здравна организация.

Те предвиждат: Наличие на симптоми на остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, повишена телесна температура или затруднено дишане), близък контакт с вероятен или потвърден случай на COVID-19 или анамнеза за пътуване в държави с регистрирано вътрешно разпространение на COVID-19. Назначаването на PCR тест за COVID-19 се осъществява по преценка на лекуващ лекар или на съответната регионална здравна инспекция.

„Считаме, че от медицинска гледна точка няма необходимост всеки постъпващ в болница пациент да бъде тестван с PCR тест за COVID-19, ако няма медицински показания за това. Това на практика не се прави за нито едно заболяване“, посочват от здравното министерство.

Освен това, въвеждането на подобно изискване значително би затруднило навременния достъп на гражданите до медицински услуги и здравни грижи.

- реклама -