Фонд

Здравното министерство дава на прокуратурата уволнената шефка на Фонда за лечение на деца заради системни нарушения

Уволнената директорка на Център „Фонд за лечение на деца“ д-р Тинка Троева е дадена на прокуратурата, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Тя е уволнена с вчерашна дата със заповед на министър Николай Петров.

Мотив за освобождаването на д-р Троева е системно нарушаване на нормативната база

Сред посочените нарушения са неспазване на Правилника за дейността и организацията на работата на Фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към ЦФЛД.

Пратила на лечение в чужбина дете, на което можело да се помогне у нас

От здравното министерство посочват случай на дете, нуждаещо се от чернодробна трансплантация. По заявлението Фонда изисква становища от двама външни експерти – детски гастроентеролози. Според едното становище трансплантацията може да се извърши в УБ „Лозенец“, а според второто – трансплантацията трябва да се извърши в чужбина.

От страна на ЦФЛД не са изискани становища от външни експерти по трансплантология или от лечебни заведения, осъществяващи чернодробна трансплантация, което е грубо нарушение на Правилника на Фонда.

Въпреки това д-р Тинка Троева е издала заповед за финансиране на диагностични процедури и консултации в Университетска клиника за детска и юношеска медицина, Хамбург. Въз основа на заповедта НЗОК издава формуляр S2 и детето е хоспитализирано в клиниката. От лечебното заведение информират за влошено здравословно състояние на детето и необходимост от осъществяване на чернодробна трансплантация. Директорът на ЦФЛД издава втора заповед, с която е отпуснато финансово подпомагане за трансплантация на стойност 120 000 евро, а до министъра на здравеопазването е изпратен за подпис формуляр S2.

Проверката на МЗ констатира, че до заминаването си детето не е вписано в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация за лицата, чакащи органна трансплантация.

Освен това пациента не е насочен за консултация в България към лечебно заведение, което има разрешение за извършване на чернодробни трансплантации. Според експертите и юристите на МЗ издаването на формуляр S2 от министъра на здравеопазването е незаконосъобразно от правна гледна точка. В становището си, след свикан по случая консилиум, националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов е категоричен, че трансплантацията може да бъде осъществена в България.

След усилията на МЗ детето вече е вписано в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация, а трансплантацията ще се осъществи в Германия, с оглед тежкото състояние и избягването на какъвто и да е риск за живота на пациента.

На длъжността директор на Център „Фонд за лечение на деца“ вече е назначена д-р Мариета Райкова

Тя е била в управата на болница „Св. Иван Рилски“ и е оглавявала Столичната здравноосигурителна каса. По образование е акушер-гинеколог.

Междувременно родители на болни деца се притесниха, че поредната рокада във фонда може да забави лечението на малките пациенти. В интернет тръгна петиция в подкрепа на д-р Троева. Тя се задържа на поста само няколко месеца, след като през март пое Фонда от проф. Владимир Пилософ, който се оттегли по настояване на служебния министър Илко Семерджиев.

- реклама -