Ангелов, мерки, епидемия, коронавирус

Здравният министър: Възможно е масовото ваксиниране да бъде възстановено в четвъртък

Възможно е масовото ваксиниране да бъде възстановено в четвъртък. Това обяви по време на брифинг в Кърджали здравния министър проф. Костадин Ангелов.

По думите му в сряда се очаква становището на европейските здравни власти за ваксината на „АстраЗенека“.

Като цяло Ангелов смята, че пандемичната обстановка в страната е нормална.

„Ако гледаме числата, нещата изглеждат близки до ситуацията през октомври и ноември. Колегите в болниците обаче са спокойни, няма го този страх от есента, защото вече сме много по-подготвени и оборудвани. Не се усеща този натиск върху здравната ни система.  За София за последното денонощие имаме 420 повиквания, от който половината са за пациенти с коронавирус“, каза още здравният министър.

Той допълни, че утре ще бъде проведена среща с директорите на болници в столицата, с директора на РЗИ и със столичния кмет, за да решат дали ще има ново затягане на мерките. Ангелов бе категоричен, че локалният подход е най-правилен и справедлив.

На база на числата в Кърджали, където бе на посещение, министърът подозира, че там има скрита заболеваемост.

„Има сериозен поток от пациенти, който се дължи на скрита заболеваемост  Тоест, някои от пациентите с клинични симптоми не се изследват по различни причини. МБАЛ Кърджали има 340 легла, 116 са за пациенти с COVID-19. От тях  94 са заети. Винаги 16 легла държим за резерв, като той се създава в момента в който останат по-малко от 10 свободни легла. Интензивните легла са 10, като три са заети. Има възможност за 25 реанимационни легла. В лечебното заведение работят 617 души, 120 са ваксинирани. За миналата година положителните колеги са били 75, а за тази 16. Ясен е ефекта от ваксините”, коментира Ангелов.

- реклама -