лекарства
сн. БГНЕС

Здравният министър: В страната няма недостиг на медикаменти, самолечението е много опасно

Няма недостиг на нито един медикамент, който се използва в терапевтичните схеми за лечение на COVID-19, но самолечението е изключително опасно за здравето на хората.

Tова заяви заяви проф. Ангелов след среща с представители на фармацевтичния сектор заради информацията за липсващи медикаменти в аптечната мрежа.

„На територията на България имаме достатъчно количества медикаменти. Презапасяването с лекарства е това, което създава впечатление на недостиг на определени медикаменти“, коментира още здравния министър.

Проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз, също подчерта, че самолечението е опасно за хората.

сн. БГНЕС

„По социалните медии се разпространяват различни протоколи с търговски наименования на медицински продукти, което е недопустимо. Наблюдава се свръхупотреба на антибиотици, което е една от причините за недостига на определени антибиотици в аптечната мрежа”, заяви проф. Сербезова.

Тя беше категорична, че е абсолютно недопустимо да се лекуват пациенти по телефона.

„Недопустимо е тези болни или близките им да отидат в аптеката и да поставят фармацевта пред моралния избор да наруши законодателството, или да отпрати пациент”, заяви Сербезова и призова лекарите да предписват медикаментите генерично, а не по търговско наименование. Защото например на пазара имало около 12 продукта, съдържащи азитромицин.

Само за ден от един склад на търговец излизат 24 хиляди опаковки азитромицин.

„Подкрепям министъра, че е абсолютно ненужно презапасяването. Има достатъчно количества от медикаментите, които джипитата изписват по телефона. Не е нобходимо това презапасяването, защото наистина води до антибиотична резистентност и второ – защото ние работим денонощно, зареждаме абсолютно всички аптеки“, категорична бе Аделина Любенова, представител на един от най-големите търговци на едро.

По думите й има налични и антиоксиданти и медикаменти за повишаване на имунитета.

Министърът обеща да се зареди важния за бременните жени, застрашени от аборт нискомолекулярен хепарин.

Търговците на едро ще направят нужните доставки до аптечната мрежа, а до края на деня на интернет страницата на Изпълнителната агенция по лекарства ще бъде публикуван списък на всички аптеки, където ще бъдат разпределени количествата хепарин. Ще бъдат оставени телефони за връзка с търговците на едро.

„Бременните жени трябва да отидат с рецепта и документ, който да удостоверява генетичното изследване. Това се прави, за да няма злоупотреби“, обясни министър Ангелов.

- реклама -