ваксини

Здравният министър: Твърденията, че ваксината крие рискове, са неверни

Твърденията, че ваксината е направена много бързо и крие рискове за живота на хората са неверни. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на днешния редовен брифинг за хода на пандемията от COVID-19 в страната.

„Създаването на ваксините за този вирус не е стартирало през март тази година, когато започна тази инфекция. През 2003 година името на вируса беше SARS-CoV-1, през тази година името е SARS-CoV-2. Така че може да кажем, че това е втора версия на вируса от 2003 година. Така, че фирмите от тогава работят по ваксина, която да атакува коронавирусите и твърденията, че тази ваксина е направена много бързо и тя ще крие рискове за живота и здравето на хората, са неверни“, категоричен бе здравният министър.

Ангелов посочи, че страната ни се прави всякакви процеси по логистика за осигуряване на ваксините, но не всичко зависи от България. „Никога не сме мислели, че Америка ще подпише указ, с който се забранява износът на ваксини от страната“, коментира още той.

Има гаранция, че България получи количествата ваксина, които е заявила.

Това каза директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

сн. БГНЕС

„Присъединяването ни към споразумението между ЕК и производителите ни гарантира достъп до договорените количества. ЕК е договорила два милиарда. Това е с допълнителните количества. Така че за България има гаранция, че ще получи количествата, които е заявила“, подчерта той.

„По отношение на графика за доставка, до този момент не сме получавали информация за забавяния. Очакваме и по-конкретни дати, на които ще бъдат извършени доставките, но както коментирахме вече те са свързани с предстоящото издаване на разрешението за употреба“, добави Кирилов.

- реклама -