ваксини, Ангелов, коронавиус,
сн. БГНЕС

Здравният министър: Ще затваряме магазини при неспазване на мерките, само в София РЗИ е издала 6 акта

Разговарях с премиера, от числата които наблюдаваме имаме готовност наистина да отворим детските градини и яслите. Това ще е първата мярка, готови сме още от понеделник да я въведем. Но, все още е рано да кажем дали всичко ще бъде пуснато на 21 декември.

„Важната седмица за анализ е от 14 декември нататък.“ Това обяви здравния министър Костадин Ангелов, след среща с ръководителите на всички шест РЗИ в страната.

Те трябва да изготвят до четвъртък списъци с всички медици, които желаят да бъдат ваксинирани при първата имунизационна вълна.

До края на годината ще се сключат всички договори за доставката на хладилниците, в които ще се съхраняват ваксините и в началото на 2021 те ще пристигнат у нас.

„Всички помещения, в които ще поставяме хладилници ще са пригодени за целта, ще се ремонтират ако трябва. Фризери ще има във всички РЗИ, мобилните екипи също ще имат малки хладилници, в лечебните заведения, в линейките и кабинетите на личните лекари и училищните медици също“, обясни здравния министър.

сн. БГНЕС

Той обясни, че след като през уикенда в социалните мрежи бяха разпространени снимки от тълпи клиенти в някои големи вериги магазини, са били предприети мерки.

„Съставени са актове и предписания, ако продължават магазините да не ги спазват, следва затваряне на обектите. Проверките са на ниво от РЗИ, има санкции в 6 магазина в София“, категоричен бе министърът.

На изборите ще има предварително изработена противоепидемична логистка. Д-р Ангелов обясни, че за целта екип на здравното министерство повече от два месеца работи под ръководството на вицепремиера Дончев.

„Изборите ще се проведат в срок на датата, определена от президента“, ангажира си министърът.

 

- реклама -