Стойчо Кацаров, болници, лимити, медицински услуги Стойчо Кацаров, държави, влизане, България

Служебният здравен министър ще иска отпадане на лимитите за болниците

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров ще настоява да отпаднат лимитите за болниците.

Това съобщи той пред журналисти. Най-много ще настоявам това да се случи, разговаряли сме и със съсловната организация, и с НЗОК, допълни той. Лимитите предизвикват неизплатени суми на болниците, посочи той.

„Искаме да поставим началото на промяна. Здравната система може да работи по-добре. Постигнали сме необходимото съгласие върху някои неща. Искаме колкото може по-бързо да стартират промени върху сегашния Национален рамков договор. Преговорите трябва да започнат още сега. На първо място ще настоявам да отпаднат лимитите. Това е нещо, което беше въведено 2015 г. Няма данни това да е подобрило медицинската помощ. Имаме съгласие, че този модел не може да работи. Лимитите са наказание за добре работещите болници и награда за лечебни заведения, които пациентите не търсят“, обясни Кацаров.

Друга тема, която е била обсъдена, е за промени в цените на медицинските услуги.

„Много от тях са формирани лобистки. Трябва да се преодолеят диспропорциите. Ако не се направят такива промени, те ще стават още по-дълбоки. Ще настоявам да се въведат и коефициенти на цените на тези медицински услуги. Не е все едно дали пациентът е на 20 или на 90 години, не е едно и също дали има придружаващо заболяване, или има повече. Това би помогнало да преодолеем и един феномен – да се селектират пациенти“, подчерта Кацаров. Той посочи още, че трябва да се прехвърлят повече дейности от болничната към извънболничната помощ. „Трябва да можем да реагираме и да променим правилата, по които работим. Това ще позволи същата услуга да се извърши на по-ниска цена, отколкото в сегашния момент“, каза още той.

- реклама -