сн. БГНЕС

Здравният министър с призив към мюсюлманите: Не се прегръщайте и целувайте за Барйрам

Ситуацията с коронавируса в страната е под контрол. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, който посети Разлог и Благоевград.

„В Благоевградска област има увеличение на случаите на COVID-19, но капацитетът на лечебните заведения позволява да не се усеща сериозен натиск върху здравната система. В МБАЛ-Благоевград има 33 лежащо болни, 12 са в болница „Пулс“, а 11 в тубдиспансера. Здравният министър благодари на щаба под ръководството на областния управител за добрата организация, не завижда на 90-те служители на РЗИ, които са изключително натоварени в последните месеци, заради което им изказа личната си благодарност“, каза министър Ангелов след срещна с директора на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов и с директора на МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев.

сн. БГНЕС

„МБАЛ ще поеме всички пациенти от областта, които имат нужда от реанимация, медицинските служители имат достатъчно предпазни средства, дезинфектанти, както и девет респиратори. Все още няма пациент, който да е закачен на такъв апарат. При необходимост ще бъдат доставени още респиратори“, добави здравният министър.

Той използва случая да помоли всички мюсюлмани, празнуващи Курбан-байрам, да не се прегръщат и целуват, а да спазват препоръките – да спазват дистанция, носят маски и мероприятия на закрито.

сн. БГНЕС

Ангелов добави, че в Благоевград има случай на 12 заразени музиканти след репетиции на закрито. Той каза, че за общинските болници ще бъдат разпределени 19 млн. лв. до края на годината. Тъй като увеличението цените на клиничните пътеки от 1 август ще се усети предимно в областните и университетски болници.

- реклама -