Ангелов
сн. БГНЕС

Здравният министър: Подсигурили сме ваксини за две Българии, но не знаем кога ще дойдат

Осигурили сме ваксини за две Българии, надявам се още през април да дойдат достатъчно.
Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в интервю за „Неделята на Нова“.

По думите му за нашата страна са предвидени 18 млн. дози.

„Кога ще започнат да идват тези ваксини в България, не зависи от нас. Ние сме създали организацията, че в момента, в който дойде ваксината при нас, тя да стигне до ваксинационния център, до личния лекар. Ние не задържаме ваксини“, каза още проф. Ангелов.

Здравният министър изрази надежда, че хората ще подходят с разбиране към необходимостта от мерките, които ще влязат в сила от утре.

Моята надежда е в тези дни, в които мерките ще бъдат по-строги, хората да разберат смисъла им. Думата „локдаун“ е нещо, което се случва в други държави. В България няма затваряне на всичко, няма вечерен час. Опитваме се даваме глътка въздух на хората. Целият свят е изправен пред тази криза. Не мога да предскажа какво ще се случи след тези 10 дни и дали ще има нужда от продължаване на мерките“, изтъкна Костадин Ангелов.

Категорично не е възможно отлагане на изборите.

„Нека хората да отидат да гласуват. Нека политиците да не използват COVID- 19, за да правят политическа пропаганда или да се опитват да ни внушават, че заради COVID може да се провалят изборите. Изборите ще се проведат безопасно. Нека хората си сложат маските, да отидат в изборните секции, да подадат своя глас за партията или за хората, на които се преценили, че заслужават тяхното доверие“, каза здравният министър.

Проф. Ангелов отговори и на въпроса дали след 10 дни ще се отвори отново държавата.

„Ако можем да подарим един ден свобода на хората, за да живеят добре, ще го направим, каквото и да ни коства. Целият свят е изправен пред тази криза. Не е само в България, не е само в Европа. Аз не мога да предсказвам. Аз мога да работя професионално и го правя. Срещал съм се с бизнес, много искам да дам категоричен отговор, но е трудно“, посочи още проф. Ангелов.

- реклама -