ваксини
сн. БГНЕС

Здравният министър: Отчитаме изключително положителни данни в резултат от противоепидемичните мерки

Нямаме информация за странични ефекти от ваксинираните у нас лица. Това заяви на редовния брифинг на здравните власти за разпространението на COVID-19 у нас българският представител в комисията за лекарствени продукти към Европейската агенция за лекарствата проф. Илко Гетов.

„9750 дози ваксини бяха получени на 26 декември. 699 ваксинации бяха направени още на следващия ден. 5890 дози бяха получени на 4 януари. Общо към момента ваксинираните са към 7900. Беше създаден много добър ред и организация. За последните два дни нямаме информация за странични явления„, коментира проф. Илко Гетов.

Броят на излекуваните като трайна тенденция е двойно по-малък от заболелите.

„Отчитаме изключително положителни данни като резултат от въведените противоепидемични мерки“, обяви от своя страна здравния министър Костадин Ангелов.

Той обаче не пое ангажимент дали ще има предсрочно преразглеждане на противоепидемичните мерки.

„Последователни сме в действията си, следим изключително всяка тенденция и число. В момента отчитаме данните от Коледните празници, очакваме и 14-15 януари, за да отчетем числата от Нова година и да видим дали ще има изненади. Тогава ще са минали и 10 дни от връщането на малките ученици и детските градини. В понеделник ни предстои среща с министъра на образованието и дали това ще допринесе до известен проблем за възстановяване на учебния план на учениците от 5 до 12 клас“, каза още здравният министър.

47% е заетостта на леглата от пациенти с усложнето състояние, а изобщо заетостта на болничните легла към момента, възлиза на 32%.

Доц. Ангел Кунчев съобщи, че България продължава да се води на 24 място в ЕС, на трето място по смъртност и на пето на Балканите. С обобщените данни от Европа ще се разполага след 11 януари.

Областите Кърджали, Разград и Габрово са с най-ниска заболеваемост, а на другия полюс са областите Враца и Варна.

 

- реклама -