Ангелов, Терзийски, карантина, щам, Верикобритания

Здравният министър: Новият щам на коронавируса се предава по-бързо и се влияе от ваксината

За новия щам на коронавируса знаем със сигурност две неща: че се предава по-бързо и се влияе от новата ваксина.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на среднощна инспекция на Летище София. Там той провери дали се спазва издадената преди броени часове негова заповед за забрана на полетите от и до Великобритания и Северна Ирландия.

Днес е свикан извънреден Европейски съвет, съобщи още здравният министър.

Лидерите на страните-членки ще обсъдят общи мерки за Европейския съюз срещу разпространението на новия щам на COVID-19. Ангелов, заедно с вътрешния министър Христо Терзийски, дадоха извънреден брифинг на Летище София в 3 часа тази нощ.

Последните три самолета от Великобритания кацнаха у нас през нощта на летищата в София, Пловдив и Варна. Въпреки забраната за полети от Острова, която влезе в сила от полунощ, за тези самолети беше направено изключение.

Последният самолет от Лондон кацна на Летище София пет минути преди 3 часа през нощта.

Освен в София, летищата във Варна и Пловдив също са приели два самолета от Острова след полунощ, въпреки забраната.

Министър Ангелов обаче обясни, че това е единственото изключение.

„Твърдо сме решени да опазим границите на България от новия щам на коронавируса и да запазим колкото се може повече хора здрави докато дойде ваксината, за да могат съответно те да придобият необходимия имунитет и да се справят с вирус. Това, което знаем със сигурност за новия щам на вируса, са две неща – първото е, че той се предава по-бързо и второ е, че той се влияе от новата ваксина, която започваме да правим в България на 27 декември, заяви Костадин Ангелов.

Тук сме, за да направим проверка как влизат всички пътници на територията на България. Изключението е именно това, че за тези полети българските граждани вече бяха по летищата.

Беше невъзможно да бъдат канселирани и трябваше да се приберат у нас. Това, че това са единствените причини, които са ни водили при вземането на това решение.

Министър Костадин Ангелов допълни, че се очаква да има общи действия на Европейски съюз срещу разпространението на новия щам.

След издаването на заповедта за задължителна 10-дневна карантина на пристигащите от Великобритания у нас със самолети от Острова са пристигнали общо 667 пътници.

Всички са карантинирани, с изключение на осем, които не желаят да бъдат карантинирани и в транзитни зони ще изчакат полети за обратно, съобщи вътрешният министър Христо Терзийски.

Това са шестима граждани на Великобритания. Една българска гражданка и един гражданин на Австралия, които ще изчакат съответни полети за връщане.

От полунощ са затворени и сухопътните граници за пристигащи от Великобритания. През тях ще бъдат допускани само български граждани, които са тръгнали от Острова, както и такива със статут на постоянно пребиваващи.

Гранична полиция ще прави съответните проверки в информационните масиви и ще установява факти и обстоятелства относно движението на всеки един, който влиза в страната.

 

- реклама -