здравен министър
сн. БГНЕС

Здравният министър: Мерките срещу COVID-19 у нас са достатъчни

Мерките срещу разпространението на коронавируса у нас са достатъчни. Това обяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов след среща с експертните съвети по епидемиологии.

Няма нужда от разширяването на мерките или въвеждането на нови, обяви Ангелов.

В момента няма и съществен натиск върху болничната система. Здравните власти имат готовност за разкриване на нови легла за болни с коронавирус, ако се наложи.

Проф. Ангелов съобщи и сравнителни данни за последните две седмици. Цифрите сочат, че има намаляване на новозаболелите у нас с 9,8%.

COVID-19 се „подмладява“.

сн. БГНЕС

Здравният министър посочи, че се увеличава броят на заразените млади хора на възраст от 15 до 29 години. През май месец младите са били 10%, а сега са близо 25%.

По думите му вероятно огнищата домовете за възрастни хора са възникнали заради близки, които са посещавали своите роднини, носили са им храна, лекарства и тн. В един от домовете имало и кафене, в което хората се събирали безпрепятствено, влизали са и външни лица. Другата опция е заразата да е внесена от персонала.

„Най-вероятният път на разпространение на заразата в дома за възрастни в Русе е неспазване на противоепидемичните мерки. Във Варна проверяваме възможността за внасяне на заразата чрез персонала”, каза здравният министър.

От началото на пандемията у нас са регистрирани 12 159 случая на COVID-19.

829 са в болници. 712 са заразените медици. От тях 248 са лекари. 6684 са излекувани, 404 са починали.

По отношение на протестите, проф. Ангелов препоръча на хората колкото могат да спазват мерките, да слагат маски и да стоят на разстояние един от друг. Той подчерта, че сред полицаите, които охраняват протестите има заболели от коронавирус.

Здравните власти работят също в посока учебната година да започне присъствено.

По думите на министъра не е изключено скоро отново да започне да се пуска публика на футболните срещи.

„Трябва да изработим указания, ще направим среща със заинтересованите страни и агитките, ако получим уверение от тях, че ще спазват противоепидемичните мерки, ще пуснем публика на стадионите. Ще наблюдаваме след това записи, ще налагаме санкции, ако не се спазват”, заяви още проф. Ангелов.

 

- реклама -