лекари
сн. БГНЕС

Здравният министър: Лекарите, които са на първа линия спят в болниците и не се прибират

Медиците на първа линия при борбата с COVID-19 нямат на 100% предпазни средства и облекла. Това призна пред bTV здравният министър Кирил Ананиев, но уточни, че се взимат мерки и до няколко дни това да се промени. Той посочи, че няма да се извършват обществени поръчки за тях и необходимата апаратура за болниците, за да се набавят по-бързо.

„Лекарите спят в лечебните заведения, обособени са специални помещения с всички изисквания и те не се прибират вкъщи. Ако кажа, че те имат на 100% предпазни средства и облекла – няма да е вярно. Ние правим редица неща, за да ги осигурим“, каза Ананиев и даде пример с маските и очилата, които дойдоха от Турция.

По думите му предстои да издаде заповед, с която ще се забрани граждани на определени държави да влизат на територията на България. Той допълни, че заразени с коронавирус хора и контакти с тях, ако не се съгласят да бъдат под карантина – ги грози глоба от 5 000 лв. Той заяви, че въвеждането на извънредно положение в демократична държава не означава хаос и безконтролност, а система от правила, норми и мерки, които са по-различни от тези, които функционират в нормална ситуация.

Ананиев призова мерките да се спазват, защото успехът в борбата със заразата няма да бъде пълен. Той допълни, че предстои правителството в кратки срокове да създаде необходимите законови актове, които да регламентират мерките.

„ТЕЛК-овите решения, които изтичат в момента ще продължат да действа. Обсъждаме вариант за 2 месеца след изтичане на извънредното положение. При протоколите за скъпоструващите лекарства – ще удължим срока до 12 месеца“, заяви ресорният министър и добави, че се работи върху промяната на редица друг текстове, които облекчават здравната система

- реклама -