Кирил Ананиев здраве депутати

Здравният министър Кирил Ананиев: Сектор „Здраве“ няма цвят, той е кауза

Сектор „Здраве“ няма цвят, той е кауза – уважавам мнението на тези, които ме подкрепиха и на тези, които отхвърлиха кандидатурата ми.

Това каза новоизбраният министър на здравеопазването Кирил Ананиев в Народното събрание.

„Уважавам мнението на всички – тези, които ме подкрепиха и тези, които не подкрепиха моята кандидатура. Ще работя за всички парламентарно представени групи в нашия български парламент, ще работя и с гражданското общество, със съсловните организации и всички други, които могат да помогнат за подобряването и развитието на сектора на здравеопазването. Секторът няма цвят, той е кауза, зад тази кауза трябва да вървим всички“, каза той. По думите му в днешния дебат е имало предложения и от ляво, и от дясно, които заслужават внимание. „Защо не взех отношение. Не че нямаше как. За да поема този пост съм подготвил план за действие, който обхваща комплексно всички въпроси, които са свързани с реформата в здравеопазването. Този план за действие се базира на базата на приоритетите на правителството, които бяха приети“, допълни министър Ананиев. По думите му от тази гледна точка е нямало как да започне да се дебатират отделни въпроси. „Нещата са много сложни. Останалата част от дебата беше чисто политически. Мисля, че той допринесе за задълбочаване на напрежението в сектор „Здравеопазване““, допълни Ананиев.

Той поясни, че целта му е да намали това напрежение. Той поясни, че ще създаде консултативен съвет, в който да влязат честни, доказани, лекари и професионалисти.

Планът ми за действие в здравеопазването не предвижда сто дни толеранс, започвам от днес, заяви Ананиев по-късно.

„Не смятам, че ще бъда ново камикадзе. Вие знаете, че много години работя в публичния сектор, в частност бюджета. Занимавал съм се с бюджета на НЗОК и целия сектор „Здравеопазване“, посочи той.

По повод отсъствието на премиера Борисов, Ананиев заяви: „Той е проявил своето уважение към мен. Това, че има толкова сериозен ангажимент, свързан с националната сигурност, не мисля, че трябва да се тълкува по отрицателно“.

- реклама -