Пловдив
кадър: БНТ

Здравният министър към лекарите в Пловдив: Стоя твърдо зад вас, но няма да толерирам липсата човешко отношение към болните

Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов се срещна с лекари и управители на болници в Пловдив и заяви, че държавата застава твърдо зад тях.

На работната среща бяха обсъдени организацията в болниците, апаратурата, кадровото обезпечаване, снабдяването с лекарства, консумативи и предпазни средства.

По повод трагичния случай с починалите пациенти пред пловдивска болница министър Ангелов декларира пълната си подкрепа към лекарите от пловдивските лечебни заведения и към Областния щаб. „Може да разчитате 100% на мен, във всяка ситуация ще проявя разбиране, но няма да проявя разбиране към липсата на човешко отношение към болните“, заяви проф. д-р Ангелов в началото на срещата.

Той допълни, че разбира колко е напрегната ситуацията в болниците, колко са уморени лекарите и как работят на предела на силите си. „Времето в момента е такова, че трябва да работим всички като един човек. Да направим необходимото за пациентите. Дошъл съм тук, за да знаете, че държавата стои зад вас“, каза още министърът на здравеопазването.

Проф. д-р Ангелов допълни, че областният управител трябва да продължи с организацията по разкриването на допълнителни легла и да действа според заповедите, както и да направи нужното преразпределение на дихателни апарати в болниците, там където има интензивно лечение.

Той съобщи, че за пловдивския Кръвен център ще бъдат осигурени поисканите оборудване и консумативи, необходими за извличане на кръвна плазма. Предстои да бъдат осигурени за Пловдив и още два апарата след нова година.

Управителите на болниците поставиха въпроси, свързани с финансирането, снабдяването с лекарства и липсата на персонал.
По думите на министъра държавата е осигурила достатъчно количества от медикамента ремдесивир и всяка една болница може да прави заявки към РЗИ, така че да бъдат удовлетворени нуждите при лечението на болни от COVID-19. Предстои да бъдат получени и 362 хиляди дози нискомолекулен хепарин за аптечната и болнична мрежа в страната.

източник: Фокус

- реклама -