сн. БГНЕС

Здравният министър е спрял обществените поръчки на болниците?

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров e наредил на държавните болници да преустановят всички обществени поръчки, за които имат договори с МЗ за предоставяне на целеви субсидии за капиталови разходи.

Това съобщава здравния портал Скенер.нюз и дори показва заповедта. Тя е от петък и вече е стигнала до повечето държавни лечебни заведения. Според нея болниците не могат и да сключват договори по вече проведени търгове до второ нареждане. Заповедта касае всички обществени поръчки от 2019 г., 2020 г. и 2021 г., финансирани със средства за капиталови разходи от здравното ведомство.

Според запознати възможностите са три – или д-р Кацаров да спре плащанията по договорите на МЗ с болниците, за да пренасочи средствата другаде, или съвсем чистосърдечно да иска да провери за евентуални злоупотреби (макар те вече да са минали проверка, за да са допуснати), или да използва властта си за натиск над директорите.

Това обаче ще спре ремонтите, доставката на нова апаратура и реновирането на поне 6 големи болници. Сред най-засегнатите ще са „Св. Георги“ в Пловдив, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, МБАЛ – Хасково, столичните „Майчин дом“, „Св. Иван Рилски“ и „Св. Анна“. Става дума за обществени поръчки за нови операционни, нови скенери и друга скъпа апаратура, както и за цялостното реновиране на болницата във Велико Търново. Което освен за болниците, които вече са платили половината от дължимите суми, е проблем и за пациентите, чийто интереси д-р Кацаров доскоро представляваше като председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.

- реклама -