Астра Зенека
сн. БГНЕС

Здравният министър: До края на седмицата ще решим дали да се спре ваксинацията с АЗ на хора под 65-години

Португалският здравен министър, чиято страна в момента председателства ЕС е изпратила съобщение за общо европейски подход за ограничаване изцяло на ваксинацията с „Астра Зенека“ на лица под 65-години. Това съобщи на извънреден брифинг здравния министър.

Костадин Ангелов заяви, че страната ни ще реши дали ще се съобрази с тази препоръка след като експертите ни се произнесат до края на седмицата.

„Сега въпросите са два. Какво трябва да направим с хората, които имат първа игла и какво да правим с хората, които искат втора игла ако спрем ваксините с АЗ? Ще обсъдим в щаба дали да им бъде разрешено това. Ако се вземе решение да не се използва оксфордския препарат, ваксините ще бъдат изтеглени и ще се съхраняват в хладилници. Досега не е унищожена или изхвърлена нито една ваксина“, подчерта министър Ангелов.

Проблемите в системата идват от липсата на избор за ваксинация.

Костадин Ангелов се извини на хората, които са получили смс за имунизация, но отивайки в център за ваксинация, разбират, че той не работи. Министърът обясни проблема с почти нулевия интерес в момента към оксфордската ваксина. „Колегите виждат, че хората са заявили преференция за РНК ваксина. И тъй като не разполагат с такива, те затварят“, каза Ангелов.

Избор на ваксини няма да има поне до май месец, когато се очаква да съберем повече дози от „Пфайзер“, „Модерна“ и ваксината на „Джонсън и Джонсън“, която от днес влиза в ЕС. По план на 16 април от този препарат трябва да пристигнат у нас 14 хиляди дози.

„Но, виждате, че дори преди да дойде в ЕС, срещу тази ваксина също има публикации в САЩ. Мисля, че рекламата в медицината стана малко повече. За мен тук вече нещата не опират толкова до медицина, колкото до търговия и на мен като лекар това не ми се нрави. Но, искам да кажа, че вярвам във всички ваксини и нямам колебания когато ваксинирам сина ми. Гарантирам ви, че лекарите ни са едни от най-добрите специалисти по ваксини и няма да изложим на риск живота на нито един човек“, категоричен бе министър Ангелов.

иРНК ваксини във ваксинационните центрове в София няма. До началото на май в пунктовете за имунизации ще се ваксинира единствено с „Астра Зенека”. „Пфайзер“ и „Модерна“ ще се поставят единствено хората по различните фази.

- реклама -