д-р Костадин Ангелов, ваксини, ваксиниране

Здравният министър: Чакаме 52 800 дози от АстраЗенека, ако ЕС разреши ще поръчаме и ваксини от Русия

България е част от Европейския съюз. ЕС на ниво агенция по лекарствата разглежда документацията. Очакваме решение на европейските експерти, след това трябва да има решение на ЕК за издаване на разрешение за употреба и чак тогава имаме готовност да поръчаме дози от Русия. Много е важна регулаторната гледна точка, защото за нас е важно ваксината да е с доказана ефикасност в хода на клиничните проучвания и да е безвредна.

Това заяви здравния министър Костадин Ангелов по повод настояването на лидера на БСП Корнелия Нинова, България да поръча ваксини Sputnik V от Русия.

България ще поучи 52 800 дози на АстраЗенека.

Доставката ще пристигне или в събота, или в неделя, или в началото на март, съобщи във Варна  министър Ангелов.

„В края на миналата година изпратихме форма за поръчка с АстраЗенека и трябваше да получим над 4 млн. дози, те трябваше да се доставят за 7 месеца, първия месец трябваше да имаме 451 832 дози. В края на януари Астра информира, че намалява доставките с 60% за първото тримесечие, това значи че ще получим дози на 7 февруари 48 000, на 14 февруари -74 000, на 28 февруари 139 126, общо 261 000 дози. Става ясно в края на февруари, че 87 000 дози ще тръгнат за България на 26 февруари, а 54 000 на 28 февруари. Обаче, получихме нова информация и вместо двете доставки от 142 000 дози България ще поучи 52 800 дози, която доставка ще пристигне или в събота, или в неделя, или в началото на март, съобщи министърът. Това е поводът за вчерашната ми реакция. Дразнят ме такъв тип корпоративни реакции – как мислят за нас, как правели всичко възможно, когато правиш всичко възможно ти трябват два дена“, подчерта Ангелов.

„За Пфайзер – план Б е, че сме договорили допълнителни количества – 1 000 000 дози на Пфайзер, които ще дойдат от март до юни. Много ми е неприятно, че тази тема започна да се експлоатира политически. Политиците започват да използват темата без да гледат медицинския резултат. Това е безотговорно поведение на политиците, да използваш страха на хората като очакваш да получиш политически дивиденти, не го разбирам това“, каза Ангелов.

Министърът посети болница „Св. Марина”-Варна, като каза, че там са лекувани най-много пациенти с коронавирус от болните в Североизточна България. Държавата положи усилия, въпреки световната криза, въпреки намаления брой пациенти. В „Св. Марина” бяха затворени 11 клиники по време на пандемията, а от тях 257 лекари и сестри бяха командировани за лечение на пациенти с ковид.

- реклама -