Португалия, Словения, АстраЗенека, ваксина

Здравният министър: „АстраЗенека“ не причинява нищо, имаме 100 000 дози на склад, чакаме решението на ЕМА

„Днес премиерът Бойко Борисов продължава консултациите си с Европейския съвет и Европейската комисия по отношение на доставките на допълнителни дози ваксини за нашата страна, които да бъдат разпределени пропорционално с оглед задоволяване на нуждите на всички граждани. Всички мислехме, че всички сме равни, но се оказа, че има и по-равни. От уговорените допълнителни количества дози ние ще получим достатъчно, за да не остане българин, който желае да се ваксинира и да не може да го направи.

„АстраЗенека не причинява нищо. Изчакваме днес какво ще каже ЕМА. Имаме съдебно медицинска експертиза, която се очаква днес или утре от случая на починалата в Пловдив жена. И ако истината е тази, която твърдят всички учени до момента, ваксинацията ще продължи.“, уточни здравният министър.

Около 100 000 ваксини на АстраЗенека са на склад. Очаква се до края на месеца да бъдат доставени още 180 000. 

Масовата ваксинация ще продължи в момента, в който излезе становището на ЕМА.

В момента се правят ваксинации по ваксинационния план. Когато има отворени флакони и има остатъчни дози от тези флакони и няма хора, които са на място по фазите, нека се поставят на хора, които искат и са на място или могат да отидат максимално бързо. Не можем да си позволим да изхвърляме дози ваксини, защото някой не е дошъл в часа, който му е определен.

- реклама -